Referenssi – Lamminrahkan koulu

Lamminrahkan koulun polveileva kattomuoto sai pintaansa Katepalin metallipintaisen bitumikermin.

Sijainti: Kangasala
Rakennuttaja: Kangasalan kaupunki
Valmistumisvuosi: 2023
Kattopinta-ala: 5 000 m2
Tuotteet: aluskerminä K-MS 170/3000 ja K-TMS 170/3300 sekä pintakerminä K-PS 170/5000 ja Sopralast 50 TV ALU

Kolmesta lohkaremaisesta rakennuksesta muodostuva Lamminrahkan koulukeskus avasi ovensa oppilaille Kangasalla syksyllä 2023. Moderni koulurakennus on suunniteltu palvelemaan paitsi päiväkodin, esiopetuksen ja alakoulun tarpeita, myös toimimaan alueen sydämenä ja keskeisenä kaupunkiympäristöä luovana elementtinä.

Hankkeen rakennuttajana toimi Kangasalan kaupunki ja toteuttajana rakennusliike SRV. Kattourakoitsijana toimi Katehuolto Oy. Koulukeskuksen suunnitteli Verstas Arkkitehdit Oy.

Kattopinta on tärkeä osa maamerkin julkisivua

Uudisrakennuksen rakennustyöt aloitettiin marraskuussa 2021 ja projekti valmistui elokuuksi 2023. SRV:n toteuttaman rakennuksen laajuus on suuri, yhteensä noin 11 000 neliömetriä. Kattopinta-alaa rakennuksessa on yli 5 000 m2.

Lamminrahkan koulu tarjoaa tilat 140 päiväkodin lapselle sekä 665 esiopetuksen ja alakoulun kävijälle. Kompleksin kolme erillistä, kolmekerroksista rakennusta yhdistyvät toisiinsa niin kutsutun sydänaulan myötä. Lisäksi koulukompleksiin kuuluu erillinen liikuntahalli.

”Rakennus muodostuu kolmesta lohkaremaisesta rakennusmassasta, joiden polveileva kattomuoto muodostaa elävää ja vaihtelevaa kaupunkikuvaa,” arkkitehti Mika Lundberg Verstas Arkkitehdeiltä kuvailee.

Lännenpuoleiseen, kolmisakaraiseen rakennusmassaan sijoittuvat alakoulun tilat sekä pienten lasten yksikön, eli varhaiskasvatuksen ja esi- ja alkuopetuksen tilat. Torin ja Mossin puistokadun kulmassa olevaan rakennusmassaan sijoittuu koulukeskuksen yhteisiä tiloja: ravintola ja keittiö aputiloineen, henkilökunnan ja hallinnon tiloja sekä liikuntahalli pukutiloineen. Pohjoisessa rakennusmassassa sijaitsevat taitotalo, eli taito- ja taideaineiden oppimisen tilat, sekä yläkoulun tilat, jotka toteutetaan toisessa rakennusvaiheessa.

Rakennuksen julkisivumateriaaleina käytettiin paikalla muurattua tiiltä sekä puuta, jotka saavat rakennuksen sointumaan kauniisti ympäröivään puistoon.

Vesikatteeksi tyylikäs alumiinipintainen bitumikermi

”Katselusuunnasta riippuen myös rakennuksen kattopinta on osa julkisivua. Tämän vuoksi kattopinnasta haluttiin siisti,” Lundberg kertoo.

Arkkitehti valitsi vaalean ja näyttävän alumiinipintaisen bitumikermin, joka heijastelee taivaan kauniita sävyjä. Alumiinipintainen bitumikermi on melko harvinainen pintamateriaali, jota yleensä käytetään etenkin viilentämään kattopintoja, sillä se heijastelee ison osan lämpösäteilystä pois pinnaltaan. Tästä on hyötyä, mikäli katolle sijoitetaan esimerkiksi aurinkopaneeleja tai kylmälaitteita, joiden lämpötilan kohoaminen ei ole suotavaa. Alumiinipintaista kermiä käytetään myös pintapalokatkona katoilla, joissa kattopinta on niin suuri, että se täytyy jakaa osiin pintapalokatkojen avulla.

”Olihan se hieman haastava kohde, kun melkein 5 000 neliötä asennettiin alumiinipintaista kermiä. Mutta kun on osaavat asentajat, niin ei tullut ongelmia”, Katehuollon projektipäällikkö Jari Suominen kertoo.

Asennusvaiheessa Suominen pyysi lisäämään toisen rivin lumiesteitä katolle, jotta yli 40 metrinen pulpettikattolape varmasti pitää lumikuormat katolla, eikä vaaratilanteita pääse syntymään. Liikuntahallin vesikatolle sijoitettiin myös aurinkoenergiajärjestelmä, joka koostuu niin aurinkokeräimistä kuin -paneeleista.

Harvinaista vesikatemateriaalia lukuun ottamatta kohde ei eronnut tavanomaisesta kattoasennuksesta.

”Asennusvaihe eteni vauhdikkaasti kommelluksitta ja yhteistyö Katepalin kanssa oli jälleen sujuvaa,” Suominen kiittelee.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä