Referenssi – Junnikkalan saha

Katepal Green -tuotteet Junnikkalan uuden sahalaitoksen katteena.

Sijainti: Oulu
Rakennuttaja: Junnikkala Oy
Valmistumisvuosi: 2023
Kattopinta-ala: 850 m2
Tuotteet: höyrynsulkuna K-MS 170/3000 Green, aluskerminä K-MS 170/3000 Green ja pintakerminä K-PS 170/5000 Green.

Perinteikäs sahateollisuusalan yritys Junnikkala Oy teki merkittävän taloudellisen investoinnin täysin uuteen sahalaitoikseen. Moderni ja suurikokoinen sahahanke on kulkenut yrityksessä vitsikkäästi nimellä ”Projekti joulu”, joka viittaa paitsi valmistumiseen jouluksi 2023 sekä lyhenteeseen sanoista Junnikkala Oulu.

Suuren teollisuuslaitoksen katemateriaaliksi valittiin kotimaisen Katepalin ekologiset Green-sarjan tuotteet. Vesikatteiden asennuksista vastasi kokenut oululainen kattoalan toimija Katman Oy.

Yksi kaikkien aikojen suurimmista sahainvestoinneista Suomessa

Kaikki uudessa teollisuusrakennuksessa on suurta. Junnikkala Oy on investoinut projektiin 80–90 miljoonaa euroa. Tällä rahalla on saatu sahalaitos, joka sisältää pinta-alaltaan yhteensä 24 000 m2 katettua tilaa. Rakennukset pitävät sisällään toimintaperiaatteeltaan perinteisen sahalaitoksen, jonka laitteet ovat kuitenkin moderneinta, mitä tänä päivänä voi saada.

Automatisoimalla mahdollisimman suuren osan työvaiheista ja käyttämällä alan hienointa tekniikkaa on puun käyttösuhde saatu nostettua mahdollisimman ylös. Sahalaitokseen tuodaan vuodessa 750 000 kuutiometriä tukkia ja saadaan ulos 370 000 kuutiota valmista sahatavaraa.

Näin suuri tukkimäärä tarkoittaa melkoista rekkarallia. Päivässä laitos ottaa vastaan noin 70 täysperävaunurekallista tukkikuormaa. Junnikkalan Oulun sahalle tulee työskentelemään noin 50 työntekijää alihankkijoiden lisäksi.

Katto on teollisuusrakennuksessa huomattavan tärkeässä roolissa

Sahalaitos koostuu useammasta rakennuksesta. Suurin rakennus on päähalli ja valvomo, joissa sijaitsee suurin osa laitteista ja tekniikasta. Lisäksi on apurakennuksia, kuten puun kuivaamoita.

”Katon täytyy pitää rakennus lämpimänä ja kuivana, kuten missä hyvänsä rakennuksessa. Mutta kun katon alla on melkein 70 miljoonan euron arvoiset laitteet, täytyy katon olla erityisen hyvä”, Junnikkalan projektipäällikkö Timo Mäkelä kertoo.

Junnikkala on arvoiltaan luonnonmukainen yritys, jonka liiketoiminnan keskiössä on luonnonmateriaali puu. Ekologisuus ohjaa kaikkea sahayrityksen toimintaa ja oli tärkeä tekijä myös uudessa rakennushankkeessa. Sahalaitos on suunniteltu alusta alkaen mahdollisimman ekotehokkaaksi.

”Naapurissa sijaitseva Oulun Energian lämpölaitos saa suoraa putkea pitkin sahalaitoksen ylijäämäpuut poltettavaksi. Näin jopa 20 % lämpölaitoksen polttoaineesta tulee suoraan Junnikkalan ylijäämämateriaalivirroista, eikä näihin kuljetuksiin tarvita yhtä ainoaa rekkakuljetusta. Näin synergiahyödyt ja ekologisuus on pystytty maksimoimaan”, Junnikkalan Mäkelä selittää.

Ekologinen Katepal Green -kumibitumikermi pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä

Myös kattomateriaaliksi haluttiin kotimaisen Katepalin Green-tuotteet, jotta vesikatteen hiilijalanjälki saadaan painettua mahdollisimman alas. Näin kookkaassa laitoksessa katon hiilijalanjälkeä pienentämällä saadaan suuri vaikutus koko rakentamisen päästöihin.

Katepal Green -tuotteissa osa bitumista on korvattu puupohjaisella mäntyöljyllä. Lisäksi kumibitumikermin tukikerrokseen on käytetty kierrätysmuovia ja valmistamisessa käytetään uusiutuvaa energiaa. Näin jo lähtökohtaisesti ekologisen kumibitumikermin hiilijalanjälkeä on saatu laskettua vieläkin alemmaksi. Bitumikatteen ekologisuutta lisää myös sen kierrätettävyys elinkaarensa päässä. Bitumikate voidaan rouhia pieneksi ja käyttää näin esim. asfaltin sideaineena.

Junnikkalan sahalaitoksessa on käännetty kattorakenne, eli vedeneristys on asennettu suoraan kantavan rakenteen päälle. Näin vedeneristys on suojassa mekaaniselta rasitukselta, lumelta ja UV-säteilyltä. Kattoasennuksia päästiin tekemään keväällä 2023 ja tuotantolaitos on valmistui aikataulussaan jouluksi 2023.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä