Referenssi – Joensuun K-Citymarket
Joensuun K-Citymarketin katto saneerattiin mahdollisimman ekologisesti ja vähähiilisesti, joten katteeksi valikoitui Katepal Green -tuotteet.
Sijainti: Joensuu
Rakennuttaja: Kesko
Saneeraus valmis: 2023
Kattopinta-ala: 5 900 m2
Tuotteet: aluskerminä K-MS 170/3000 Green ja pintakerminä K-PS 170/5000 Green
Joensuun ydinkeskustassa sijaitsee K-Citymarket, joka on tyypillinen keltatiilinen 1970-luvun lopun markettirakennus. 2020-luvulle tultaessa huippupaikalla sijaitsevan rakennuksen todettiin olevan auttamattomasti vanhentunut ja suurremontin tarpeessa. Remontin tilaajana oli omistaja Kesko, urakoitsijana toimi Rakennusliike Soimu ja kattourakoinnista vastasi Karjalan Mestarit. Remontin tavoitteena oli työllistää mahdollisimman paljon paikallisia toimijoita.
”Rakennus on äänestetty 3 kertaa Joensuun rumimmaksi rakennukseksi, joten kyllähän nyt jotain piti asialle tehdä,” Keskon rakennuspäällikkö Jari Niskanen naurahtaa.
Vesikattoihin valittiin ekologiset Katepal Green -tuotteet
Rakennus on kooltaan erittäin suuri, ja kattopinta-alaa on yhteensä 5 900 m2. Katon urakoinnissa ei kuitenkaan huomattu mitään poikkeuksellista, sillä sen muoto on tyypillinen ja vesikateremontin näkökulmasta helppo. Rakennuksen ekologisuus ja vähähiilisyys olivat tärkeitä tekijöitä kaikissa materiaalivalinnoissa. Täten vesikatemateriaaliksikin valittiin mahdollisimman ekologinen tuote, kotimaisen Katepalin kehittämä Katepal Green -bitumikate.
Katepal Green -tuotteissa käytetään uusiutuvia bioraaka-aineita fossiilisten materiaalien tilalla ja sen valmistuksessa käytetään vihreää sähköä. Tavallisenkin bitumikatteen hiilijalanjälki on pieni muihin vesikatemateriaaleihin verrattuna, mutta Katepal Greenin myötä materiaalin hiilipäästöt putoavat vieläkin pienemmiksi – tuotteen laadun ja asennusominaisuuksien muuttumatta mitenkään.
”Tuotehan on erinomainen. Se ei eroa millään tavalla perinteisistä bitumikatteista, mutta on ekologisempi, joten onhan se helppo valinta”, Karjalan Mestareiden toimitusjohtaja Petri Laitinen kertoo.
”Soimu on sitoutunut rakentamaan mahdollisimman vähäpäästöisesti ja suosittelemaan tilaajille mahdollisimman ekologisia tuotteita. Uskomme, että näin voimme osaltamme olla auttamassa koko rakennusteollisuutta muuttumaan ympäristöystävällisemmäksi – yksi materiaalivalinta kerrallaan”, Rakennusliike Soimun Itä-Suomen aluejohtaja Mika Paavilainen kertoo.
Täyssaneeraus ilman kaupankäynnin keskeytyksiä
Rakennukselle toteutettiin mittavat korjaustoimenpiteet, jotka antavat sille uudet kauniit kasvot. Tavoitteena oli luoda kauppa, joka houkuttelee ihmiset ostoksille ja jossa on kaikki tämän päivän hypermarketin toiminnallisuudet.
Suurin haaste remontille oli sen toteuttaminen täysin ilman kaupankäynnin keskeyttämistä. Rakennuksen purkamista ja uuden rakentamistakin harkittiin, mutta kun projektin suunnitteluvaiheessa todettiin aukipitämisenkin olevan mahdollista tarkan aikataulutuksen ja etukäteissuunnittelun avulla, päädyttiin ketjun johdossa saneerauksen kannalle.
Remontin yhteydessä rakennusta laajennettiin ottamalla käyttöön julkisivussa aiemmin olleita useita kymmenien neliömetrien syvennöksiä. Näin kaupan sisäpinta-alaa saatiin kätevästi kasvatettua, ilman että rakennus ottaa yhtään enempää tilaa tontillaan. Lattiapinta-alan kasvaessa tuli tarve vaihtaa myös kaikki kaupan lattiamateriaalit.
Saneeraustoimenpiteet eivät jääneet vain kosmeettisiksi, sillä samalla uusittiin paljon talotekniikkaa, jotta rakennuksesta saatiin mahdollisimman energiatehokas. Kaupassa vaihdettiin valot LED-valaisimiin, uusittiin ilmanvaihtolaitteet, vesiputket ja sähkökeskukset. Myös lastauslaiturialue uudistettiin täysin, jotta kaupungin keskustaan ajettavat rekkakuljetukset saadaan tulevaisuudessakin toimimaan mahdollisimman tehokkaasti.
”Nehän ne ovat kaupan kaksi tärkeintä toiminnallisuutta: lastauslaituri, että saadaan tavaraa sisään kauppaan ja etuovi, jotta ihmiset saadaan kantamaan tavaraa pois kaupasta”, Keskon Jari Niskanen toteaa.