Kun on tullut aika uusia vanha katto tai rakentaa uutta, on hyvä huomioida muutama seikka jo ennen rakentamiseen ryhtymistä. Hyvällä suunnittelulla sekä ohjeisiin etukäteen tutustumisella saavutetaan hyvä ja kestävä lopputulos. Kattotyöt tulee tehdä aina huolella, sillä , katto on yksi tärkeimmistä rakennuksen hyvässä kunnossa pysymisen edellytyksistä.
Valmistaudu katon rakentamiseen ja tee pohjatyöt hyvin
Huolellisen työn suorittamisen taustalla on hyvin tehdyt pohjatyöt. Selvitä etukäteen, onko:
Valitsemallasi katemateriaalilla jotain vaikutusta alustan valintaan. Vesikattomateriaalin ruoteiden tai vanerin kantavuus ilmoitetaan valmistajan toimesta.
Kaikille katemateriaaleille ei sovellu aivan mikä tahansa kattokaltevuus, joten myös se tulisi selvittää. Vesikatemateriaaleilla on aina valmistajan ilmoittamat minimikaltevuudet. Asennuskohteen kattokaltevuuden tulisi aina vastata vähintään tätä.
Lisäksi kattoon liittyvät materiaalit, kuten läpivientikappaleet tulisi valita aina katemateriaalin mukaan.
Asennuksen olosuhteet ja niiden vaatimukset ovat myös tärkeitä. Valmistajat ilmoittavat kunkin katteen vaatimukset esimerkiksi lämpötilan mukaan. Näitä annettuja ohjeita on syytä noudattaa, sillä esimerkiksi liimapinnat eivät liimaudu kunnolla kiinni kylmillä keleillä ja myös sateen sattuessa saattaa likainen vesi pilata liimapintojen kykyä liimautua.
Rakentaessa mennään usein vikaan siinä, että asennusohjeita ei malteta lukea huolellisesti ja ajatuksella. Asennusohjeet sisältävät paljon tärkeää tietoa ja ne tulisi lukea aina ennen rakentamisen aloittamista.
Katepalin jokaisessa tuotteessa on mukana painettu asennusohje. Kattolaattapaketeissa se on paketin kääntöpuolella ja rullakermeissä painettuna kääreeseen. Laajemmat asennusohjeet löytyvät myös Katepalin kotisivuilta dokumentit-osiosta. sivuilla on myös laaja ”usein kysyttyä”-osio.
Bitumikatteiden alustana on yleensä umpilaudoitus tai vaihtoehtoisesti rakennuslevystä tehty alusta, jonka pitää olla riittävän tukeva, notkumaton, sileä ja kuiva.
Bitumikatteen kiinnikkeet
Kiinnikkeitä valittaessa tulisi ensiksi varmistaa, että kiinnike soveltuu ulkokäyttöön ja valitulle alustalle.
Bitumikatteiden kiinnitykseen soveltuvat leveäkantaiset huopanaulat ja ruuvit tai ruuvin ja prikan yhdistelmä. Huopanaulan oikea pituus on tärkeää. Naulan kärjen tulisi lävistää alustan alapuoli. Läpilyöty naula ei pumppaudu puun kosteusvaihtelun mukana enää ylöspäin, vaan pysyy tukevasti alustassaan kiiinni. Liian lyhyt naula voi nostaa päälle limitetyn bitumikatteen liimauksen irti alla olevasta katteesta. Yleisimmin liian lyhyt naula tulee esiin kattolaattakatoilla – lappeella näkyy pystyyn nousseita kattolaatan kärkiä, jotka alla oleva nauloitus on nostanut pystyyn.
Kiinnike tulisi asentaa oikeaan kohtaan. Kattolaattakatoilla jokainen kiinnike lävistää kaksi laattakerrosta, jolloin jokainen laatta on kiinni yhteensä kahdeksalla naulalla – neljä naulaa kahdessa kerroksessa. Yleisin virhe on naulata laatta kiinni vain yläreunastaan, jolloin jokainen laatta on kiinni vain neljällä naulalla. Jyrkillä katoilla virheellinen naulaus voi johtaa laattojen repeämiseen ja koko laattakerroksen liikkumiseen.
Ruuvi on hyvä valinta myös kattolaattakatoille, kun ei haluta, että naulan kärki jää näkyviin aluslaudoituksen alapuolelta. Tällaisia kohtia voivat olla esim. kuistit, kodat ja muut rakenteet, missä aluslaudoitus on alapuolelta näkyvä pinta.
Tulityönä asennettavien tuotteiden kanssa voidaan käyttää myös ruuvin ja prikan yhdistelmää. Ruuvi ja prikka ovat huomattavasti vahvemmin kiinni alustassaan, kuin naulaus. Tällöin kiinnikkeitä ei tarvita per neliömetri yhtä paljon kuin nauloja. Tämä nopeuttaa asentamista ja vähentää katetta lävistävien reikien määrää.
Kiinnike tulisi aina asentaa suoraan alaspäin ja kannan yläpinta vesikatteen tasalle. Vinoon naulatessa naulan kanta jää koholle. Tällöin itseliimautuvilla tuotteilla, kuten kattolaatoilla tai tiivissaumakatteilla, naulan kannan ympärillä liimapinta ei ole kiinni alustassaan. Tämä johtaa huonoon liimautumiseen ja vuotoriskiin.
Kermin asentaminen
Jyrkillä Itseliimautuvilla kermikatoilla kermin asennussuunta tulisi olla aina lappeen suuntaisesti. Auki rullattu kermi saattaa liikkua ennen kiinnitystä, ja kiinnikkeitä asentaessa kermiä liikutetaan. Liikkeet ja sen jälkeinen kermin uudelleen kohdistaminen aiheuttavat ryppyjä kermeihin. Lisäksi pystyyn asennuksessa kermi on helpompi kiristää rypyttömäksi. Asennussuunnan valinta koskee myös kattolaattakattojen aluskermejä.
Bitumikatteilla rakentaessa ei ole kattoa, missä ei tarvitsisi liimata katetta kiinni. Bitumikatetta leikattaessa tulisi se lähes aina liimata kiinni alustaansa. Liimauskohtia voivat olla läpiviennit, piiput, päätyräystäät ja jiirit. Katepalin K-36 -bitumiliima on erinomainen valinta bitumikatteiden liimaamiseen.
Liiman oikea kerrosvahvuus on 0,5–1 mm. Bitumiliimassa runsaalla määrällä ei saada parempaa lopputulosta. Liiallinen liima saattaa myös kesällä vaurioittaa liimattavan bitumikatteen päällysosaa. Liiman liuotin haihtuu kuumalla kelillä nopeasti ja saattaa vaurioittaa myös katteen päällyskerroksia.
Läpiviennit, nostokaistat sekä pellitykset
Tippapeltejä suositellaan käytettäväksi jo paremman ulkonäön takia, mutta myös siksi, että kermin taittaminen jyrkän kulman yli aiheuttaa turhaa rasitusta materiaaliin ja johtaa lyhempään käyttöikään. Jos toteutetaan huovan taitto räystäälle, ei sitä saisi kiinnittää huopanauloilla alustan päätyyn. Päätyyn naulattu naula pumppautuu ylös, samoin kuin liian lyhyt naula lappeen osalla. Parempi kiinnike on esimerkiksi ohutlevyruuvi.
Piipun tai muun läpiviennin pellityksissä tulisi ottaa huomioon, että pellitykset eivät lämpölaajenisi vaurioittaen huopaa. Esimerkiksi piipuissa lappeen osalta nostot tehdään erillisillä huopakaistoilla ja piipun kyljet pellitetään. Erillisen juuripellityksen vaarana on, että peltien kulmat vaurioittavat huopakatetta. Näiden toteutuksessa tulisi ottaa huomioon, että mitään teräviä kulmia ei ole vasten bitumikatetta.
Erillisiä nostokaistoja käytetään myös seinissä ja muissa katon osissa, missä katteen suunta vaihtuu. Bitumikaton ylösnostoissa suositellaan käytettävän holkkarimoitusta, joka loiventaa katteen taitosta. Nostokaistojen käyttö on tärkeää kermi- ja kattolaattakatoilla. Erillinen kaista saadaan liimattua huomattavasti varmemmaksi vedenpitävyyden kannalta. Myöskin erillinen nostokaista pysyy alustassaan kiinni paremmin. Pitkä kermi nostettuna päästään pystyyn irtoaa alustastaan vähäisenkin kiristymisen tai liikkeen vuoksi.
Näin huollat kattoasi
Jokainen katto tulisi tarkistaa ja puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, jotta päästäisiin tavoiteltuun käyttöikään. Erilaiset epäpuhtaudet ja roskat rasittavat vesikatetta ja kerryttävät turhaan kosteutta vesikatteen saumoihin. Pahimmillaan roskat ja lehdet patoavat vettä katoilla ja johtavat veden paineistumiseen esimerkiksi jiirien pohjalla.
Huolto tulisi tehdä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Bitumikatteilla pahin virhe on lähteä puhdistamaan kattoa liian kovilla puhdistusmenetelmillä. Bitumikatteen suojana on kivisirote. Jos sirotetta poistetaan huollon yhteydessä, johtaa tämä toistettuna vesikatteen lyhempään käyttöikään. Liian kova paine painepesurissa tai kovapiikkinen katuharja ovat olleet monen bitumikatteen turmio. Tämän vuoksi esimerkiksi painepesurin käyttö on vastoin Katepalin suosituksia katteen puhtaanapidossa.
Hyviä keinoja puhdistaa bitumi-, tiili- ja peltikatteita on käyttää kattopesuaineita työn helpottamiseen. Katepalin K-10 soveltuu hyvin tähän käyttötarkoitukseen. Aine levitetään katolle ja annetaan vaikuttaa niin kauan, että kasvustot muuttavat väriään. Kuollut kasvusto on helpompi poistaa kuin tiukkaan juurtunut vehreä sammal.
Vuosittaiseen puhtaanapitoon soveltuu hyvin myös lehtipuhallin, jolla saa kätevästi puhallettua irtoroskat pois katolta ja sadevesijärjestelmistä. Loput roskat ja kasvustot voi harjata pois pehmeällä harjalla.
Bitumikatto – tai huopakatto, kuten vanha kansa sitä kutsuu – on oiva valinta sellaiselle kodinkunnostajalle, joka tahtoo hoitaa katon asennuksen itse. Bitumikatteilla katon tekeminen on helppoa, eikä työssä tarvita erikoistyökaluja.
Täytyykö vanha kate purkaa vai voisiko uuden katteen asentaa vanhan päälle? Selviäisikö sillä tavoin helpommalla ja halvemmalla? Tässä jutussa on vastauksia tyypillisimpiin kysymyksiin, kun asennetaan uusi bitumikate vanhan päälle.
Täytyykö vanha kate purkaa vai voisiko uuden katteen asentaa vanhan päälle? Selviäisikö sillä tavoin helpommalla ja halvemmalla? Tässä jutussa on vastauksia tyypillisimpiin kysymyksiin, kun asennetaan uusi bitumikate vanhan päälle.
Katto on talon kruunu ja yksi rakennuksen näkyvimmistä osista. Katepalin kattavan valikoiman ansiosta pystyt toteuttamaan tarkalleen haluamasi visuaalisen ilmeen. Katepalin…