Referenssi – Vaalan vankila

Vaalan vankilan vesikatteeksi valittiin rakennuksen hiilijalanjälkeä pienentävä Katepal Green -tuoteperheen bitumikermit.

Sijainti: Vaala
Rakennuttaja: Senaatti-kiinteistöt
Valmistumisvuosi: 2024
Tuotteet: hyörynsulku K-MS 170/3000 Green, aluskermi K-TMS 170/3300 Green ja pintakermi K-PS 170/5000 Green

Vaalan vankila on Rikosseuraamuslaitoksen tuorein lisäys Suomen vankiloihin. Rakennuksen suunnittelu käynnistyi, kun 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Pelson vankilassa todettiin sisäilmahaasteita. Rikosseuraamuslaitos tilasi 100-paikkaisen kohteen rakennuttamisen Senaatti-kiinteistöiltä.

Vaalan vankilan vesikatteeksi valittiin rakennuksen hiilijalanjälkeä pienentävät Katepal Green -tuoteperheen bitumikermit. Vesikatteiden asennustöistä vastasi oululaislähtöinen Katman Oy.

Ainutlaatuinen vankilakohde

Vaalaan rakennettava vankila on yksikerroksinen ja pinta-alaltaan varsin laaja, 100-paikkainen vankilarakennus. Rakennushankkeen bruttopinta-ala on noin 9600 brm2.

Rakentamisen tavoitteena oli terveellisen ja turvallisen vankilaympäristön luominen. Uusia vankiloita rakennetaan harvoin ja ne ovat siksi ainutlaatuisia kohteita, joiden rakentamisessa noudatetaan vankiloille suunniteltua konseptia.

”Onhan tämä hieno ja ainutlaatuinen kohde,” projektin rakennuttajapäällikkö Juha Keränen Senaatti-kiinteistöltä kuvailee.

”Kohteen katot ovat osittain jyrkkiä, mutta pääosin loivia harja- ja pulpettikattoja, eli teknisesti varmasti toimivia kattorakenteita. Vaikka rakennus on erikoinen, niin kattojen osalta on hyvin tavanomainen kohde, eli katon höyrynsulku on toteutettu kumibitumikermein betonialustalle ja vesikatteena toimii kaksinkertainen bitumikate lautapohjalle”, kattourakoitsija Katman Oy:n toimitusjohtaja Harri Saarinen kertoo.

Kattorakenteiden kattamiseen päätettiin hyödyntää vähähiilistä Katepal Green -tuoteperheen kumibitumikermiä.

Vähähiilinen kattokermi on kestävä valinta

Katepal Green -kermejä voidaan hyödyntää kaikenlaisissa kohteissa, joissa rakennuksen vesikaton hiilijalanjälkeä halutaan pienentää. Tuotteiden valmistamisessa käytetään kierrätysmateriaaleja, uusiutuvia bioraaka-aineita ja vihreää sähköä.

Vaalan vankilaan päädyttiin asentamaan vähähiilinen bitumikermi urakoitsijan ehdotuksesta.

”Ehdotimme rakennuttajalle Katepalin Green -tuotteita ja he innostuivat siitä. Etenkin näin suuressa kohteessa ja rakennuttajan kanssa, joka rakennuttaa paljon, alkaa ekologisista tuotteista olla jo oikeasti hyötyä”, kattourakoitsija Saarinen ynnäilee.

Katepal Green -kattokermi vastaakin vedenpitävyydeltään, joustavuudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan tavanomaista bitumikermiä.

Yksittäisten rakennusmateriaalien valinnoilla ja niiden valmistusprosessilla on iso merkitys koko rakennuksen hiilijalanjäljelle. Maankäyttö- ja rakennuslaki ohjaa pienentämään rakennuksen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä ja paine kiinnittää yhä enemmän huomiota ilmastopäästöihin rakentamisessa kasvaa.

Katepal Green -tuotteiden tukikerros valmistetaan kierrätysmateriaalista ja osa bitumista korvataan mäntyöljypohjaisella materiaalilla, minkä ansiosta tuotteen hiililjalanjälki on perinteisiä kattokermejä pienempi. Jos kattorakenteen lämpökuormaa halutaan entisestään leikata, voidaan myös katteen värivalintaan kiinnittää huomiota.

Vähähiilisten bitumikermien kestävyys ja laatu ei eroa tavanomaisista bitumikermeistä – asennettavuudesta tai tuotteen laadusta ei siis jouduta tinkimään ympäristöystävällisyyden vuoksi.

”Vesikaton katteiden asennus sujui suunnitellusti, joskin talviset olosuhteet toivat omat haasteensa myös vesikatteiden asennukseen. Vähähiilisen tuotteen valintaan tai asennukseen ei teknisesti liity erityisiä huomioita,” rakennuttajapäällikkö Juha Keränen huomauttaa.

Katepal Green -tuoteperhe on ympäristöystävällisten rakentajien suosikki

Hiilijalanjäljeltään perinteisiä katemateriaaleja pienempi Katepal Green -tuoteperhe on ollut ammattirakentajien saatavilla vuodesta 2022. Tätä ennen ympäristöystävälliset tuotteet ovat olleen omatoimirakentajien käytössä pitkään, ja nousseet monen suosikkituotteeksi.

Kasvanut kiinnostus ja hyvä asiakaspalaute ovat kasvattaneet Green-tuotteiden kysyntää, ja vuoden 2023 aikana Katepal kasvattaa tuotteiden Green-tuotteiden tuotantoa yli kymmenkertaisesti.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä