Exponerade tätskikt av bitumen

Lösningar

Komplett sortiment för enlagstäckning och tvålagstäckning

Från takpapp till tätskikt

Takpapp, tjärpapp, underlagspapp och ytpapp – kärt barn har många namn men på Katepal använder benämningen tätskikt.

När takpappen blev populär för över hundra år sedan bestod materialet av lump och tjära, vilket påminde om papp. Sedan dess har takpappen utvecklats med material såsom glasfiber och polyester, men ändå har produkten alltid varit förknippad med dålig rivstyrka och kort livslängd. Katepals produkter är helt befriade från dessa svagheter och vi använder benämningen tätskikt – ett starkt och hållbart alternativ som baseras på bitumen.

Bitumenbaserade tätskikt med förstklassiga egenskaper

Katepals bitumenbaserade tätskikt bygger på den senaste kunskapen och produceras i vår moderna fabrik utanför Tammerfors, där vi utvecklat byggprodukter sedan 1949. Bitumen är huvudingrediensen i våra tätskikt eftersom det ger ett vattentätt tak som håller i flera decennier. Genom åren har vi modifierat receptet för att maximera de goda egenskaperna och erbjuda bästa totalekonomi och minsta miljöpåverkan. Vi tillsätter SBS elastomer för bättre väderbeständighet och elasticitet, medan stommaterialet är baserat på kombinationer av polyester och glasfiber – detta ger ett tätskikt som har god rivstyrka och böjlighet såväl som formstabilitet och utmärkta brandegenskaper.

Enlagstäckning

Den vanligaste typen av tätskikt är enlagstäckning och vårt kompletta produktsortiment täcker allt från gröna alternativ till renoveringsprodukter. Givetvis möter sortimentet kraven enligt Ama Hus 2021 och i monteringsanvisningarna finns detaljinformation för enkel och korrekt installation.

  • Katepal Dubbel är vår standardprodukt som rekommenderas för alla vanliga takkonstruktioner.
  • Katepal Dubbel Green är vårt gröna alternativ för lägre miljöpåverkan, men alla tekniska egenskaper är samma som i vanlig Dubbel.
  • Katepal Dubbel FR är avsedd för takkonstruktioner som kräver speciella brandegenskaper. Brandklassad för användning på EPS och PIR-isoleringar.
  • Katepal SEP 5500 R är en variant för renovering.

Tvålagstäckning

Vid tvålagstäckning läggs först ett underlag och sedan ett ytskikt för att höja säkerhetsfaktorn. Vi har system för både svetsning och limning.

Underlag:

  • YEP 4000 används som underlagstäckning vid svetsning.
  • YEP 3000 limmas med varmasfalt.

Ytskikt:

  • Katepal SEP 5500 R används som ytskikt vid tvålagstäckning.
  • Katepal Dubbel FR är avsedd för takkonstruktioner som kräver speciella brandegenskaper. Brandklassad för användning på EPS och PIR-isoleringar.

 

Vindlastberäkning för tätskikt

Alla Katepals produkter är testade under verkliga förhållanden med de vanligaste infästningarna. För mindre takytor har vi tagit fram en färdig vindlastberäkning som du kan ladda ner via länken nedan. Det går också utmärkt att kontakta vår serviceavdelning för ytterligare information.

Takplan och vindlastberäkning för små takytor (pdf)