Sammaleen poisto huopakatolta

22.12.2020 | Katepal ja tuotteet

Sammaleen poisto huopakatolta sujuu kaikkein helpoimmin silloin, kun katon kunnosta muistetaan huolehtia säännöllisesti ja korjaus- ja huoltotarpeisiin herätään ajoissa. Jos sammal pääsee kunnolla tunkeutumaan kattomateriaaliin, voi se hapertaa katetta ja lyhentää näin katon käyttöikää. Siksi katon kunto on syytä tarkistaa pari kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Kuumalla ilmalla katolle ei kuitenkaan kannata kuntotarkastusta varten nousta.

Sammalen poiston perusteet – säännöllinen katon huolto

  1. Poista ensin katolla olevat roskat. Varo vaurioittamasta katon pintaa! Oksat on parempi poistaa keräämällä. Lehdet ja sammaleen saa katolta poistettua kevyesti harjaamalla. Jos sammal on istunut kiinni alustaan, voit irrottaa ja puhdistaa sen varta vasten sammalen poistoon tarkoitetulla Katepal K-10-kattopesuaineella.
  2. Jos katolla pitää tehdä korjaustoimenpiteitä, muista suojata katon pinta. Korjaukset on tehtävä välittömästi, jotta vaurio ei pääse laajenemaan.
  3. Tiivistä saumat ja läpiviennit Tiivistysliima K-36:lla tai Katepal Seal 7 -tiivistysmassalla. Liiman tai vedeneristysmassan pinnan voit suojata irtosirotteella.
  4. Erityisesti loivilla katoilla on varmistettava veden vapaa virtaaminen vesikatolta haluttuun paikkaan. Puhdista kattokaivot ja sihdit. Ylimääräiset katolle kuulumattomat rakennelmat ja kasvustot, kuten rakennuksen seinää pitkin kasvavat köynnöskasvit, on hyvä poistaa.
  5. On hyvin tärkeää tarkistaa, että kermien saumat ovat vesitiiviit ja tukevasti kiinni. Ylösnostojen juurien kermien on oltava ehjiä ja saumojen kiinni. Muutenkin on syytä varmistaa, että läpivientien tiiveys on kunnossa, erityisesti laippojen ja kermien tartunta. Suojapellitysten kunto kiinnityksineen pitää tarkistaa.
  6. Jos katolla pitää tehdä toimenpiteitä, suojaa katteen pinta.

Itse tehtävät kuntotarkastukset muodostavat pohjan katon kunnon ylläpidolle. Toisinaan kannattaa kutsua myös ammattilainen tarkastamaan katon tilaa. Jos katolla huomataan isompia korjauksen tarpeita, on niihin syytä puuttua heti. Pienet työt, kuten pellitysten kiinnitykset ja pienet kittaukset, voit tehdä itse. Muista teettää tulityöt aina ammattilaisella.

Sammalen ja muiden kasvustojen poistaminen huopakatolta

Bitumisen kattolaattakatteen pintaan jää aikojen saatossa epäpuhtauksia. Epäpuhtaudet tarjoavat houkuttelevan kasvualustan muun muassa sammaleelle, levälle, jäkälälle ja sienirihmastoille. Puhdistukseen kehitetyllä Katepal Kattopesu K-10:llä katteen puhdistus käy helposti harjaamalla. Se sopii myös sammaleen ja muiden kasvustojen ennaltaehkäisyyn. 

Katepal K-10 Kattopesu ei vahingoita pintoja ja soveltuu siksi yleisimmille katto- ja julkisivumateriaaleille (puu-, kivi-, bitumi-, betoni-, muovi- ja rapatut pinnat). Sitä voidaan käyttää kattojen lisäksi myös muilla pinnoilla: terasseilla, parvekkeilla, seinillä, muureilla, pihakivillä ja puutarhakalusteissa.

Sammaleen poisto K-10 Kattopesulla

Kun ilman lämpötila on yli +10 °C, sammaleen poiston voi aloittaa. Mitä lämpimämmässä säässä katto puhdistetaan, sitä tehokkaammin pesuaine toimii. Suora auringonpaiste ei kuitenkaan ole hyvästä sillä porottava aurinko saa aikaan sen, että aine haihtuu nopeasti ja vaikutusteho laskee. Myös yöpakkaset saattavat tehdä saman. Jos sade uhkaa, odota kunnes kuivempaa keliä on tulossa. Kasvuston kosteudella on merkitystä – kosteus heikentää aineen tehoa.

  1. Ennen pesun aloittamista poista helposti irtoava kasvusto ja siisti puhdistettava pinta kevyesti harjaamalla.
  2. Levitä puhdistusaine sellaisenaan käsiteltävälle pinnalle suihkuttamalla suihkupullosta tai kastelukannulla levittämällä. Ruiskuta kasvuston päälle reilusti Kattopesua. Ison pinnan käsittelyyn kannattaa käyttää matalapaineruiskua.
  3. Anna aineen vaikuttaa päivästä 12 viikkoon riippuen katon kasvuston määrästä. Kun kasvusto on muuttunut ruskeaksi, on aine vaikuttanut.
  4. Jos kasvustoa on ollut vain vähän, pinnat voi jättää silleen. Paksun kasvustokerroksen voi huuhdella puutarhaletkulla ja/tai kevyesti harjaamalla. Huom! Painepesuria ei bitumilaattakatolla saa käyttää.

Jos kasvustoa on reilusti, käsittele katto Kattopesulla 2–3 kertaa 2–3 viikon välein.

Osta kattopesu K-10 kumppaneidemme verkkokaupoista:

K-rauta logo
Taloon.com logo
Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä