Pelti-, tiili- tai aaltolevykaton saneeraus TopTite-tiivissaumakatteeksi

Ratkaisut

TopTite 6 tiivissaumakaton jyrkkyyden tulee olla vähintään 1:10 ja TopTite 3 tiivissaumakaton vastaavasti 1:20, eli katto nousee kymmenen metrin matkalla yhden metrin (1:10) tai 20m matkalla yhden metrin (1:20).  

Pura vanha pelti-, tiili-, tai aaltolevykate ja tarvittaessa sen alla oleva ruodelaudoitus sekä tarkista, että alusrakenne on sopiva bitumikatteen tekoon. Alustan tulee olla mahdollisimman tukeva, notkumaton, sileä ja kuiva. Se voidaan tehdä ilmakuivasta raakaponttilaudasta (leveys n. 95 mm) tai kosteuden kestävästä rakennuslevystä (esim. Wisa-kate). Uusi laudoitus tai vaneri voidaan asentaa joko kattotuolien (-ristikoiden) tai vanhojen ruoteiden päälle. Pienet lapepinnan epätasaisuudet voidaan oikaista ennen huopakatteen alustan asentamista asentamalla pystyyn vanhan ruodepinnan tai kattotuolien päälle esim. 48×48 rimoitus, joka kiilataan suoraksi käyttäen apuna linjalankaa.

Eri alustamateriaalien paksuudet selviävät oheisesta taulukosta. Lautojen mahdollinen kosteuden- ja lämmönvaihtelun aiheuttama laajeneminen huomioidaan jättämällä lautojen väliin riittävä rako.

Tukiväli k (mm)Raakaponttilaudan paksuus (mm)Ympäripontattu OSBYmpäripontattu Wisa-kate
600201515
900231815
12002819

Taulukko 1. Alusmateriaalien paksuudet

Kattosi pinta on nyt valmis bitumikatteen asennukselle, toteuta uuden tiivissaumakatteen asennus kohdan ”Tiivissaumakatteen asennuksen vaiheet” mukaisesti

Sileä kattohuopakate

TopTite-katteet voidaan asentaa useimmiten suoraan vanhan sileän huopakatteen päälle. Vanhan katteen kunnostamisessa on kuitenkin huomioitava mm. alusrakenteen kunto, tuuletus ja vanhan katteen kunto. Uuden katteen asennussuunta valitaan siten, että vanhan ja uuden katteen pitkittäissaumat eivät tule päällekkäin.

Vanha kattolaattakate

Itseliimautuvat TopTite-tuotteet eivät ole parhaita mahdollisia saneerausvaihtoehtoja asennettuna suoraan vanhan palahuopakatteen päälle. Jos vanhan palahuovan päälle halutaan sileä huopakate, tulee se toteuttaa hitsattavilla ammattituotteilla, esimerkiksi yksikermikate Tuplalla. Tällöin asennus on tulityötä ja vaatii tulityökortin.

TopTite-Tiivissaumakatteen asennuksen vaiheet

Yleistä

TopTite 3° ja TopTite 6° on kehitetty omatoimisen rakentajan käyttöön. Itseliimautuvina tuotteina ne eivät vaadi erikoistyövälineitä eivätkä -laitteita. Kermien pitkittäissaumoissa on valmiina itseliimautuvat reunat ja jatkossaumat liimataan Tiivistysliimalla K-36. Kermit kiinnitetään alustaan huopanauloilla piiloon jäävistä reunoistaan. Noudattamalla tuotteen mukana toimitettavia asennusohjeita on lopputulos taatusti tiivis.

Asennusolosuhteet

Asennuslämpötilan tulisi olla vähintään +10 °C. Alle +5 °C lämpötilassa TopTite-katteita ei saa asentaa. Katettaessa kylmällä säällä (alle +10 °C) kermit on asennettava erityisen kireälle poimuuntumisen ehkäisemiseksi. Tällöin liimapintoja on myös syytä lämmittää kuumailmapistoolilla liimautumisen varmistamiseksi. Asennusta suoritettaessa on oltava kuivaa eikä sateen uhkaa olemassa. Jos asennus keskeytetään väliaikaisesti, on varmistuttava, ettei mahdollisen sateen sattuessa vesi pääse tunkeutumaan katteen alle. Värierojen välttämiseksi kermirullat avataan aina samaan suuntaan.

Asennus

TopTite-katteet asennetaan katolle pysty- tai vaakasuuntaisesti. Jyrkillä katoilla (>1:4) suosittelemme pystyasennusta, jotta kermit saadaan paremmin kiristettyä, varmemmin suorina kiinni ja siten vältetään poimujen syntymistä. (Vaaka-asennuksessa jyrkällä katolla kermit pyrkivät liukumaan asennusvaiheessa. Tällöin kermin samanaikainen kiristäminen ja kiinnitys ovat vaikeampaa). Kermit asennetaan siten, ettei katossa missään kohdin synny ns. vastasaumaa ja kaikki naulaukset ovat piilossa. Vanhan huopakatteen päälle uusi kate asennetaan yleensä samansuuntaisesti kuin vanha kate ja siten, että vanhan ja uuden katteen pitkittäissaumat eivät asetu päällekkäin. Käytettävien huopanaulojen tulee ulottua aina aluslaudoituksen läpi! (Liian lyhyet naulat pumppautuvat puun kosteusvaihtelun vaikutuksesta vähitellen ylös.) Liimareunojen suojamuoveja ei saa irrottaa liian aikaisin. Yläpinnan suojamuovi poistetaan vasta seuraavan kermin kohdistamisen jälkeen. Auringon paisteessa liima on erittäin herkästi tarttuvaa

Sisätaitteet

Jos katossa on sisätaitteita, asennetaan niihin ensin 100 cm:n levyinen aluskermi (esim. SuperBase Grip). Seuraavaksi asennetaan alaräystäille tippapellit, minkä jälkeen sisätaitteen pohjalle asennetaan 50 cm:n levyinen TopTite-kaista taitteen suuntaisesti.

Tippapellit

Mikäli katossa ei ole sisätaitteita, katon asennus aloitetaan asentamalla räystäille laudoituksen päälle tippapellit. Jos katolle jätetään vanha huopa tai jostain syystä käytetään aluskermiä, asennetaan tippapellit niiden päälle.

Kermien kiinnitys

Kermien pystyasennus aloitetaan päätyräystäältä ja edetään toiselle päätyräystäälle limittäen kermit liimasauman verran (10 cm) päällekkäin.

Sopivan pituisiksi katkaistut vuodat kohdistetaan paikoilleen ja naulataan yläpäästään muutamalla huopanaulalla harjalle (ei päälle asettuvan liimareunan kohdalta) sekä suoristetaan kiristämällä alapäästä. Naulaus ja suojamuovien poisto suoritetaan asennusohjeen mukaisesti oikeassa järjestyksessä.

Viimeinen vuota kavennetaan päätyräystäslinjan mukaisesti ja liimataan huolellisesti päätyräystään tippapeltiin Tiivistysliimalla K-36. Alaräystäällä kermi liimataan kiinni alaräystäspeltiin.

Päätyräystäät

Päätyräystäs voidaan tehdä useammalla tavalla. Yleisimmin päätyräystäs tehdään tippapellillä, jolloin kermi liimataan aluslaudoituksen päälle asennettuun tippapeltiin Tiivistysliimalla K-36. Aloitusräystäällä TopTite-katteen oma alapinnan liimareuna korvaa Tiivistysliiman. Räystäs voidaan tehdä myös korotettuna, jolloin kermin reuna täytyy kääntää räystään yli ja korotuksen päälle asennetaan päätyräystäspelti.

Harja

Harja voidaan tehdä joko erillisellä kermikaistalla (n. 30 cm leveä kaista leikataan TopTite-rullasta) tai siten, että toisen lappeen kermit käännetään n. 15 cm harjan yli. Molemmat liimataan kiinni Tiivistysliimalla.

Kermien jatkokset

Mikäli vuotia joudutaan jatkamaan (päätyjatkos), asennetaan aina ensimmäinen pala alaräystäälle, naulataan yläpäästään ja seuraava pala asennetaan 15 cm edellisen päälle. Se naulataan yläpäästään harjalle ja alapää liimataan alemman kermipalan päälle.

Savupiippu ja muut ylösnostot

Ennen kermien asennusta piippujen ja katon (tai seinien ja katon) yhtymäkohtaan kiinnitetään holkkarima (yleensä kolmiorima), joka loiventaa kermien taittamista vaakapinnalta pystypinnalle. Piippujen ylösnostot tehdään erillisillä kermipaloilla, jotka leikataan ja kiinnitetään Tiivistysliimalla piipunjuureen ja kattopinnalle asennusohjeiden mukaisesti. Hirsirunkoisten rakennusten tapauksissa katso ohjeet kattolaattakaton asennusohjeesta kohdasta ”Hirsirunkoisen talon piipunjuuri”.

Muut läpiviennit

Pyöreissä läpivienneissä (esim. viemärin tuuletusputki) käytetään kumisia, joustavia, kiristysrenkaalla varustettuja läpivientitiivisteitä (esim. Felt-tiivisteet). Tiiviste asennetaan putken ympärille ja laippa kiinnitetään kattopintaan nauloilla tai ruuveilla. TopTite-kermi liimataan laippaan huolellisesti Tiivistysliimalla. Mikäli läpivienti ei osu kermien sivusauman kohdalle, pitää läpiviennin kohdalle tehdä päätyjatkos.

Mikäli katon alapuolisen tilan tuuletusta on tarvetta tehostaa, asennetaan harjalle tarvittava määrä alipainetuulettimia. Ne kiinnitetään ja tiivistetään kuten läpivientitiivisteet.

Katteen viimeistely ja tärkeitä kohtia

Varmistetaan Tiivistysliimalla katon riskialtteimmat kohdat:

  • ylösnostojen saumat ja reunat
  • läpivientien juuret
  • jatkossaumojen reunat.
  • Lopuksi asennetaan suojapellitykset.

Materiaalit

Työkalut

Koukkuteräinen mattoveitsi, vasara, mittanauha, teräslasta, patruunapistooli, kylmällä säällä (alle +10°C) kuumailmapistooli.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä