Referenssi – Sataman Viilu

Tässä kohteessa on katto toteutettu nerokkaasti yhdistämällä kahta erilaista bitumista vesikatemateriaalia: hitsattavaa rullakermiä ja Rocky-kattolaattaa.

Sijainti: Jyväskylä
Rakennuttaja: Osuuskauppa Keskimaa
Valmistumisvuosi: 2022
Tuotteet: höyrynsulku K-MS 170/3000, aluskermi K-TMS 170/3300, loivan osan pintakermi K-PS 170/5000 ja jyrkän osan pintakatteena kattolaatta Rocky

Sataman Viilu on Jyväskylän satamaan kesällä 2022 valmistunut saunaravintola. Rakennuttajana toimi S-ryhmän Osuuskauppa Keskimaa. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelijoina toimi Arkkitehtitoimisto KOAN Oy:n arkkitehdit Marko Simsiö ja Johannes Koskela. Urakoinnista vastasi oli Rakennusliike Alonen Oy ja kattoasennuksista vastasi jyväskyläläinen Tähtieristys Oy.

”Sataman Viilu on ainutlaatuinen saunaravintolakokonaisuus ja tuo Jyväskylän satamaan kauan toivotun lisän”, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä riemuitsee.

Kaikkien yhteinen saunaravintola kaupungin parhaalla paikalla

Jyväskylän Lutakon satamassa sijaitseva rakennus ei olisi voinut saada parempaa sijoituspaikkaa. Keskustan välitön läheisyys, upeat järvimaisemat ja helppo saavutettavuus monesta suunnasta ovat valttikortteja ravintolan menestykselle. Myös rannan läheisyys sopii mainiosti julkiselle saunalle. Saunoja voi päättää vilvoitteleeko löylyjen lomassa isolla terassilla maisemia katsellen, yhdessä monista porealtaista vai pulahtaako vilvoittavaan Jyväsjärven veteen järvivesialtaassa.

”Tämä rakennus oli kyllä sellainen, jota kaikki kaupunkilaiset ovat odottaneet innolla ja pitkään. Oli hienoa päästä mukaan sen toteutukseen”, kattourakoitsija Tähtieristyksen toimitusjohtaja Antti Lindqvist toteaa.

Modernia arkkitehtuuria ja perinteistä saunatunnelmaa

Rakennus on ulkomuodoltaan moderni ja vaikuttava. Hirsirunkoisena se kuitenkin kumartaa kauniisti perinteiselle suomalaiselle saunakulttuurille. Rakennuksen hirsinen puurunko peittyy suurelta osin mustan epäsymmetrisen ulkokuoren alle. Yhtenäiseltä vaikuttava ulkokuori koostuu sekä kattorakenteesta että julkisivusta. Katon ja julkisivun yhtymäkohtaa on pyritty häivyttämään, kun bitumikatto vaihtuu vähäeleisesti räystään kohdalla tummaksi puujulkisivuksi. Järven puolelta katon lipan alta paljastuu vaaleaa hirttä oleva rakennuksen runko ja suuret ikkuna-aukot järvelle päin.

Erikoisempi kattomuoto vaikutti vesikatemateriaalien valintoihin

Katon musta bitumikate ja musta julkisivuverhoilu muodostavat mainiosti yhteensopivan parin. Katon hauska yksityiskohta on, että se on toteutettu yhdistämällä kahta erilaista bitumista vesikatemateriaalia: hitsattavaa rullakermiä ja Rocky-kattolaattaa.

”Arkkitehti oli alun perin piirtänyt katon kokonaisuudessaan kattolaattakatteena. Katon loivan lappeen kaltevuus ei kuitenkaan olisi riittänyt laattakatteelle ja sen osan saimmekin sitten toteuttaa normaalisti kaksinkertaisena bitumikermikatteena VE80-vedeneristysluokkaan”, Lindqvist selittää.

Katon jyrkempi lape taas aiheutti asennusvaiheessa joitain haasteita, kun iso osa sivulappeiden asennustyöstä piti tehdä nostimesta käsin. Kokeneille kattourakoitsijoille tämä oli kuitenkin vain pieni hidaste työn lomassa. Aluskermin asennuksessa käytettiin lisäksi huoparullan kelauslaitetta helpottamaan työtä. ”Yhteistyö Katepalin kanssa on sujunut aina loistavasti. Tässä kohteessa olimme yhteydessä tekniseen tukeen useita kertoja, kun suunnittelimme miten ja millaisilla tuotteilla lopputuloksesta tulisi mahdollisimman näyttävä ja laadukas”, Tähtieristyksen Lindqvist toteaa.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä