Referenssi – Omakotitalo Tampereella

Ville ja Kaisa Niemisen modernin omakotitalon katolla komeilee vähähiilinen Katepal Green -bitumikermi.

Sijainti: Tampere
Rakennuttaja: Ville ja Kaisa Nieminen
Valmistumisvuosi: 2023
Tuotteet: aluskerminä K-MS 170/4000 ja pintakerminä K-PS 170/5000 Green

Tampereelta kotoisin oleva jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja Ville Nieminen osti vaimonsa Kaisa Niemisen kanssa tontin Tampereelta vuonna 2020. Rakentamisen suunnittelu aloitettiin samana vuonna ja rakennustöitä päästiin aloittamaan lopulta vuoden 2021 lopulla. Muuttolaatikot kannettiin sisään kesällä 2023.

Talon arkkitehtisuunnittelijaksi valittiin tamperelainen arkkitehti Virve Rosberg ja talopakettitoimittajaksi Passiivikivitalot. 

Toiveissa käytännöllinen ja kaunis talo vanhemmille ja teini-ikäisille

Vanhempien kanssa uuteen taloon muutti perheen kaksi teini-ikäistä lasta. Rakennushanke on ollut ehdottomasti koko perheen yhteinen, vaikkakin taloprojektin toteutuksessa Kaisa kertoo kantaneensa päävastuun.

”On Ville ollut mukana siivoamassa työmaata, mutta ehkä 0,5 % projektista on ollut hänen osuutensa”, Kaisa Nieminen naurahtaa lämpimästi.

Talon kokonaispinta-ala on 250 neliötä ja asuinneliöitä siinä on 190 neliötä. Omakotitalon yhteydessä sijaitsee lisäksi erillinen saunarakennus, joka on yhdistetty päärakennukseen katoksella. 

“Halusimme ekologisen talon, jossa sijoitetaan mahdollisimman paljon tiloja yhteen tasoon. Kun kaavassa neliöt tulivat vastaan, sijoitettiin tiloja myös kellarikerrokseen”, Kaisa Nieminen esittelee.

Talon tyyliä Nieminen kuvailee sanoilla moderni ja käytännöllinen. Sisälle suunniteltiin paljon avaraa tilaa ja suuria ikkunapintoja valon määrän maksimoimiseksi. Niemisten edellinen kivitalo oli jyhkeä ja valkoinen, joten tästä haluttiin jotain muuta. Talo onkin ilmeeltään matalampi, väriltään musta ja osin puuverhoiltu. 

Energiatehokkuutta ja ekologisia materiaalivalintoja – Katepal Green

Niemisten talo haluttiin suunnitella mahdollisimman energiatehokkaaksi ja ekologiset tekijät olivat tärkeitä myös materiaalivalinnoissa. Kun kattourakoitsija ehdotti vesikatemateriaaliksi Katepal Green -sarjan tuotteita, Niemiset innostuivat heti.

Kumibitumin hiilijalanjälki on jo lähtökohtaisesti alhainen ja Katepal Green -tuotteiden hiilijalanjälki on painettu vielä tavallista bitumikermiäkin alemmas, kun sen fossiilista alkuperää olevasta bitumista osa on vaihdettu puupohjaiseen mäntyöljyyn. Ratkaisun hiilijalanjälkeä laskee myös kermin tukikerroksessa käytettävä muovi, joka on valmistettu PET-kierrätyspulloista.

Asennettavuudeltaan, kestävyydeltään ja takuuajaltaan Katepal Green ei eroa mitenkään vastaavista bitumikermeistä. Rakennusmateriaalien päästöihin on helppo tutustua tarkemmin Suomen ympäristökeskuksen tarjoaman päästötietokannan avulla: https://co2data.fi

Talon kattomuoto on porrastettu pulpettikatto, jota kutsutaan myös murretuksi harjakatoksi. Matalan rakennuksen kattokulmat ovat loivia, mikä helpotti kattoasennuksia. Aluskermiksi hitsattiin loiville katoille sopiva Katepal K-MS 170/4000 ja pintakermiksi Katepal K-PS 170/5000 Green.

“Yhteistyö Katepalin kanssa sujui niin jouhevasti kuin voi toivoakin. Tavara toimitettiin työmaalle hyvissä ajoin ennen asennusta. Sekä palvelun että tavaran laatuun oltiin todella tyytyväisiä”, Kaisa Nieminen kiittelee.

Vastoinkäymisiltä ei tässäkään rakennusprojektissa täysin vältytty, mutta kokonaisuudessaan talo on asukkaidensa mielestä upea niin sijainniltaan kuin rakentamisen laadultaan.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä