Referenssi – Liikerakennus Keravalla

Keravalla sijaitsevan liikekeskuksen katolle valittiin saneerauksen yhteydessä Katepalin Green Lessnox -bitumikermit.

Sijainti: Kerava
Rakennuttaja: Keravan Seurantalo Oy
Saneeraus valmis: 2023
Kattopinta-ala: 960 m2
Tuotteet: aluskerminä K-MS 170/3000 Green Lessnox ja pintakerminä K-PS 170/5000 Green Lessnox

Keravan ydinkeskustassa sijaitsee 1960–1970-lukujen taitteessa rakennettu liikerakennus, jonka katto remontoitiin vuonna 2023. Liikerakennuksen vesikatemateriaaliksi valittiin Katepalin valmistama Green Lessnox -bitumikermi, jonka pintasirote neutralisoi ilmasta typen oksideja ja siten puhdistaa ilmaa. Kattoasennuksista vastasi Suomen Saneeraustalo.

Liikerakennus sijaitsee Keravan kävelykeskustan keskellä ja on täten hyvin olennainen osa Keravan keskustan identiteettiä. Puuvalonaukiolle ja Kauppakaarelle avautuva L-mallinen liikerakennus koostuu kolmikerroksisesta siivestä, jossa on muun muassa hotelli sekä kaksikerroksisesta siivestä, jossa sijaitsee toimisto-, ravintola- ja liiketiloja.

Kattoremontilla lisää elinvuosia ja energiansäästöä

Yli 50-vuotiaan rakennuksen katto oli tullut käyttöikänsä päähän ja oli täten kattoremontin tarpeessa. Remontissa uusittiin matalamman liikesiiven katto kokonaan ja korkeampi hotellin puoli jäi vielä odottamaan omaa kattoremonttiaan. Liikerakennuksen yläpohjan parannukset päätettiin tehdä kattavasti, jotta myös rakennuksen energiatehokkuutta voitaisiin parantaa remontin yhteydessä.

Katon pinnasta purettiin kaikki vanhat rakenteet, korotettiin räystästä ja parannettiin sekä kallistuksia että lämmöneristyksiä. Lisäksi toteutettiin samalla joitain pieniä korjauksia, kuten putkitöitä, betonikorjausta sekä sähkö- ja kylmäkonetöitä.

Yläpohjan remontti toteutettiin kokonaisuudessaan sääsuojan alla, mikä luonnollisesti varmistaa rakenteiden pysymisen kuivana remontin ajan.

”Logistiikassa piti ottaa huomioon sateet, kun sääsuoja aina avataan joko uusia materiaaleja katolle nostaessa tai purettavaa materiaalia poistaessa”, Suomen Saneeraustalon työpäällikkö Anssi Havve kertoo.

Katepal Green Lessnox -pintakermi neutralisoi ilmansaasteita

Liikerakennuksen katemateriaaliksi valittiin vähähiilinen Green Lessnox -kumibitumikermi. Green Lessnox -kermi on sekä vähähiilinen että ympäristöstään typen oksideja neutralisoiva bitumikermi. Kermin hiilijalanjälkeä on saatu alemmaksi käyttämällä valmistuksessa uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita.

Green Lessnox -kermin yläpinta on päällystetty pintasirotteella, joka puhdistaa ilmasta ilmanlaatua heikentäviä typen oksideja. Typen oksidit ovat ilmansaasteita, joita pääsee ilmakehään etenkin pakokaasujen, teollisuuden päästöjen ja poltettavan energiantuotannon mukana. Typen oksidit aiheuttavat happosateita, jotka happamoittavat maaperää, vesistöjä ja syövyttävät kasveja ja monia materiaaleja. Ihmiselle typen oksidit aiheuttavat etenkin hengityselinsairauksia.

”Tilaajalle ehdotettiin Katepalin Green Lessnox -tuotteita yhtenä vaihtoehtona, ja ilmeisesti ekologisuuden hintaa pidettiin sopivana. Ekologisuuden merkitys rakennuskohteissa tulee vain korostumaan tulevaisuudessa. Itsekin jo mietin, mitä jätän lapsenlapsilleni. Päättäjissä kun tapahtuu sukupolven vaihdosta, niin menemme koko ajan vihreämpään suuntaan”, Havve Suomen Saneeraustalosta arvioi.

Green Lessnox on asennettavuudeltaan täysin verrattavissa muihin bitumikermeihin, mikä todettiin myös Keravan työmaalla.

”Asentajat yleensä kyllä arvostelevat tuotteita niiden käsiteltävyyden näkökulmasta, mutta tässä ei arvostelevia mielipiteitä ole tullut”, Havve naurahtaa.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä