Referenssi – koulutuskeskus Spesia

Koulutuskeskus Spesian erittäin loiva katto toteutettiin toteutettiin Katepalin laadukkailla tuotteilla osin liimaten ja osin hitsaten.

Sijainti: Jyväskylä
Rakennuttaja: Nyfosa Finland
Valmistumisvuosi: 2023
Tuotteet: höyrynsulkuna K-MS 170/3000, aluskerminä K-MS 170/3000 ja pintakerminä K-PS 170/5000

Jyväskylän Vasarakatu 27:n kiinteistöön toteutettiin laaja uudisrakentamista ja saneerausta yhdistelevä rakennusprojekti. Hankkeessa ammatillinen erityisoppilaitos Spesia sai nykyaikaiset ja monipuoliseen käyttöön soveltuvat upeat tilat.

Hankkeen tilaajana oli Nyfosa Finland, jonka omistamaan kiinteistöön Ammattiopisto Spesia tulee vuokralle. Projektin toteutti rakennusliike P2V Rakennus Oy ja katon urakoitsijana toimi Tähtieristys Oy.

Saneerausta ja uudisrakentamista yhdistelevä projekti

Koulutuskeskus Spesia tarjoaa ammatillisia koulutuksia nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Jyväskylän Seppälässä sijaitseva vanha 1 000 neliömetrin koulutusyksikkö remontoitiin kauttaaltaan ja yhdistettiin rakennettavaan uudisrakennukseen. Uutta opiskelupinta-alaa rakennettiin yhteensä yli 3 000 neliömetriä. Syksyllä 2023 opetus starttasi Vasaran uusissa tiloissa.

Erityisen vanhan saneerausta ja uudisrakentamista yhdistelevän projektin lopputuloksena opiskelijat saivat käyttöönsä esteettömät ja joustavat tilat. Spesian tarpeisiin suunnitelluista tiloista löytyy esimerkiksi autoalan ja sisälogistiikan koulutukseen soveltuvat oppimisympäristöt.

Spesialla oli aiemmin toimipisteitä hajallaan kuudessa eri osoitteessa. Monissa tiloissa oli lisäksi puutteita esimerkiksi esteettömyydessä. Vasaran toimipisteen modernit opiskelutilat mahdollistavat tilojen toimivuuden, tarkoituksenmukaisuuden ja esteettömyyden kaikille opiskelijoille.

Vesikaton suunnitelmat muuttuivat matkan varrella

Kohteen katon rakentaminen oli verrattain haastava projekti, sillä haluttuun lopputulokseen ja vedenpitävään kattoratkaisuun pääseminen vaati, että vesikaton kallistustapaa muutettiin. Lisäksi asennustyö toteutettiin syksyllä, mikä vaati jonkin verran tavanomaista enemmän alustan kuivausta. Asennustyö sujui kuitenkin hyvin ja olosuhteet olivat vuodenaikaan nähden varsin kohtuulliset.

”Alun perin katto oli suunniteltu siten, että katon kallistukset tehtäisiin kevytsoralla tai vaahtolasimurskeella pintavillan alle. Tämä osoittautui kuitenkin liki mahdottomaksi. Lopulta kallistukset saatiin käännettyä niin, että ontelolaataston päälle tehtiin kallistusvalut, jonka päälle aloimme rakentaa villakattoa”, kohteen kattourakoitsijana toimineen Tähtieristys Oy:n toimitusjohtaja Antti Lindqvist kuvailee.

Käytännössä kohteen katon kaltevuus on 1:80 eli hyvin loiva. Tämän vuoksi katto toteutettiin Katepalin laadukkailla loivan katon tuotteilla osin liimaten ja osin hitsaten. Katon höyrysuluksi asennettiin tuoteluokan 2 K-MS 170/3000 -kermi kauttaaltaan liimaten. Sisäpuolinen vedenpoisto toteutettiin kattokaivoin. Lisäksi katossa käytettiin VE80 -kermiratkaisua. Lämmöneristeen päälle asennettiin K-MS 170/3000 liimaten sekä K-PS 170/5000 hitsaten.

Paikallisten osaajien ammattitaitoa hyödyntäen

Rakentamisessa haluttiin käyttää paljon paikallisia osaajia ja rakentaa mahdollisimman vastuullisesti. Täten sekä energiatehokkuus että ympäristövastuullisuus olivat tilaajalle erittäin merkittävässä roolissa. Muodoltaan rakennus on melko perinteinen, eikä katon muutosten lisäksi tullut suuria yllätyksiä rakennusaikana. Ainoastaan vanhan ja uuden osan yhdistämisessä tuli olla tarkkana, jotta riskialttiit uuden ja vanhan rakennuksen liitoskohdat saatiin toteutettua onnistuneesti. Erinomaisilla tuotteilla ja ammattimaisella asennusporukalla lopputuloksesta tuli onnistunut kokonaisuus ja Spesia sai toimivat tilat opiskelijoille useiksi vuosikymmeniksi.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä