Referenssi – Jyväskylän Kauramäentien palvelutalo

Terve Talo -kriteeristöä noudattavan palvelutalon katemateriaaliksi valittiin Katepalin bitumikermit.

Sijainti: Jyväskylä
Rakennuttaja: Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy
Valmistumisvuosi: 2023
Kattopinta-ala: 7 300 m2
Tuotteet: aluskerminä K-TMS 170/3300 ja pintakerminä K-PS 170/5000

Jyväskylän Kauramäkeen kesällä 2023 valmistunut ikääntyneiden asuinalue poikkeaa perinteisestä palveluasumisesta monin tavoin. Kauramäen kylässä toteutetaan Green Care -filosofiaa ja asutaan luontolähtöisesti. Kylän 90 asukkaalle tarjotaan monipuolisia palveluita asumiseen ja viihtymiseen kunkin asukkaan tarpeiden mukaisesti.

Kauramäen kylän rahoittajana on ARA ja rakennuttajana toimii Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy. Palvelutalon rakennuksen toteutti P2V Rakennus Oy ja katon urakoitsijana toimi Tähtieristys Oy.

”Asennustyö eteni joutuisasti ja ajallaan ja yhteistyö Tähtieristyksen kanssa sujui moitteettomasti,” P2V Rakennuksen vastaava työnjohtaja Lauri Hyttinen kertoo.

Luontoläheisyyden periaatteita noudattava asuinalue

Kauramäen palvelutalon luontoläheisyyden periaatteet näkyvät myös ulospäin, sillä rakenteet on toteutettu pääosin puusta ja rakentamisessa on suosittu kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja.

Rakennetussa kylässä on noin 60 ympärivuorokautiseen asumiseen tarkoitettua asuntoa ikääntyneille sekä 30 asuntoa yhteisölliseen asumiseen, joiden avuntarve on vähäisempi.

Palvelutalon alue koostuu useammasta tavallisen rivitalon näköisestä rakennuksesta, eikä välttämättä heti luo perinteistä mielikuvaa palveluasumisesta. Asuintalojen lisäksi alueella on yhteisöllisen asumisen tiloja ja yhteiset piha-alueet, joilla voi esimerkiksi viljellä, pelailla ja grillata. Kauramäen kylässä korostetaan ekologisuutta ja noudatetaan luonnon elävyyteen, toiminnallisuuteen ja yhteisöllisyyteen nojaavaa hoivafilosofiaa.

Kohteeseen rakentui samanaikaisesti useita rakennuksia, joissa kaikissa on harjakatot.

Terve Talo -kriteeristö asetti kattorakentamiselle erityisvaatimuksia

Kohteen rakentamisessa noudatettiin Terve Talo -kriteeristöä, mikä asetti myös kosteudenhallinnalle erityisvaatimuksia. Kohteen kattopinta-ala oli verrattain suuri ja vesikaton muodot haasteellisia, minkä takia myös kattotöissä vaadittiin tiukkaa ammattitaitoa. Katon kaltevuus toi työhön hieman haasteita, sillä toinen puoli lappeista oli todella jyrkkä.

”Vesikatto rakennettiin elementteinä maassa, jonka jälkeen nostettiin lohkoina paikalleen. Vesikattoelementteihin asennettiin jo maassa pohjakermi, jonka ansiosta katto saatiin nopeasti vesitiiviiksi asennuksen edetessä,” kohteen rakennuttajana toimineen P2V Rakennuksen vastaava työnjohtaja Lauri Hyttinen kuvailee.

”Katon rakentaminen elementteinä maassa on hieman harvinaisempaa. Tässä kohteessa se oli kuitenkin oikea ratkaisu, eikä pressusuojauksia tarvittu niin paljoa kuin tyypillisesti”, kattourakoitsija Tähtieristyksen toimitusjohtaja Antti Lindqvist toteaa.

Kotimaisilla Katepal-tuotteilla varmistetaan kestävä ja tyylikäs lopputulos

Palvelutalon rakennusten kattoon valittiin Katepalin bitumikermit vedeneristysluokkaan VE80. Aluskermiksi asennettiin raitahitsattava K-TMS 170/3300 sekä pintakermiksi K-PS 170/5000. Tuotteet on valmistettu SBS-kumibitumista, joiden tukikerroksena on luja ja kestävä polyesterihuopa. Pintakermin väri on musta, mikä tukee hienosti rakennusten värimaailmaa.

Kohteen ympärillä on paljon puustoa, minkä vuoksi kohteeseen valittiin pitkäikäinen ja hyvin maisemaan sopiva kermikate rullatavarana. Tyypillisesti rullakermi kerää hieman vähemmän roskaa kuin kattolaattakate. Myöhemmin palvelutalon katolle sijoitettiin myös aurinkopaneeleja – kohteen luontoläheisten arvojen mukaisesti.

”Työmaa oli käynnissä varsin pitkän aikaa, miltei vuoden. Materiaalitoimitukset Katepalilta tulivat kuitenkin aina ajallaan – ja välillä todella lyhyelläkin toimitusajalla”, Antti Lindqvist kiittelee.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä