Referenssi – Joensuun Kauppahalli

Katepalin bitumikermit viimeistelevät Joensuun Kauppahallin tuulettuvan vesikattorakenteen.

Sijainti: Joensuu
Rakennuttaja: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
Valmistumisvuosi: 2023
Kattopinta-ala: n. 1 800 m2
Tuotteet: aluskerminä K-TMS 170/3300 ja pintakerminä K-PS-170/5000

Joensuun tori sai uuden elävän sydämen, kun Pohjois-Karjalan Osuuskauppa rakensi torille kokonaan uuden liikerakennuksen. Rakennustyöt käynnistyivät syksyllä 2022 ja valmista tuli kesällä 2023. Pääurakoitsijana toimi Eleve Oy ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Puroplan Jaakko Puro Oy. Kattoasennusten aliurakan hoiti Kuopion Kattopalvelut Oy.

Moderni kauppahalli asukkaiden ja turistien iloksi

Suunnitteluvaiheessa joensuulaiset ihmiset osallistettiin vahvasti rakennuksen suunnitteluun. Yhteensä vastauksia saapui jopa 20 000 kappaletta. Asukkaiden toiveissa oli ympärivuotinen ja moderni kauppahalli. Kauppahallin tarkoituksena on edistää Joensuun keskustan vetovoimaa niin asukkaille kuin matkailijoille. Rakennus sijoitettiin maan alla sijaitsevan toriparkin kannelle, mikä ohjasi osaltaan suunnittelua.

Joensuun Kauppahalli on moderni suurikokoinen rakennus. Se käsittää noin 1 000 neliömetriä liiketilaa kahdessa kerroksessa. Rakennus on rakennettu puusta ja siinä on suurikokoisia osittain avattavia lasiseiniä, jotka tuovat kauniisti valoa sisään ja yhdistävät sisätilat toriympäristöön.

Rakennus on harjakattonsa ja pitkänomaisen muotonsa ansiosta tunnistettavissa perinteiseksi kauppahallirakennukseksi ollen kuitenkin tätä päivää avarine lasirakenteineen ja moderneine puurakenteineen.

“Rakennuksessa on vahvasti perinteisen puurakentamisen piirteitä sekä karjalaishenkisiä puurakentamisen taidon yksityiskohtia esimerkiksi pystyrimoituksissa, rakennusta varten kehitetyissä julkisivun puupaanuissa sekä sisustuksen puupaneelien kuvioinneissa”, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kiinteistöjohtaja Jani Lehikoinen esittelee rakennuksen suunnittelufilosofiaa.

Liikkuminen rakennuksen sisällä on selkeää pitkittäisen pääkäytävän ja poikkikäytävän vuoksi. Sisätilat jakautuvat kaupalliseen osioon, jossa on liiketiloja sekä korkeaan lasirakenteiseen paviljonkiin. Toisessa kerroksessa on myös suuri katettu ulkoterassi.

Kotimaiset Katepalin bitumikermit viimeistelevät perinteikkyyttä ja moderniutta yhdistelevän rakennuksen

Vesikattorakenne toteutettiin tuulettuvana, mikä jyrkän kattokaltevuuden lisäksi edesauttaa katon toimivuutta ja näin saavutetaan pitkäikäinen ja kestävä kattorakenne vuosikymmeniksi.

“Yläpohjan kantavana rakenteena on eristetyt CLT-levyt. Vesikatteeksi valittiin Katepalin raitahitsattava aluskermi K-TMS 170/3300 ja pintakerminä tummanharmaa K-PS-170/5000”, Kuopion Kattopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Aapo Koskinen kertoo.

Rakennuksen kattopinta-alaa oli yhteensä 1 300 m2 ja asennustöihin kului yhteensä reilu kuukausi. Kattokaltevuus oli melko jyrkkä 1:2,5, mikä hieman hankaloitti asentajien työtä. Asennus päästiin tekemään kuitenkin kokonaan hupun alla, millä varmistettiin rakenteiden pysyminen kuivana sääolosuhteilta ja kattotyömaan nopea valmistuminen. Kattojen asennusvaiheessa huppu saattaa aiheuttaa joskus myös haasteita:

“Kattoja asennettiin pressujen alla kuumalla säällä, mikä nosti lämpötilan teltassa jopa tuskastuttavan kuumaksi. Muuten tämä oli meille miellyttävä hanke ja sopivalla tavalla haastava”, Koskinen toteaa.

“Katto on yksi suuri ja näkyvä osa rakennusta, myös sen tuli ulkonäöllisesti sopia muuhun kokonaisuuteen. Meidän näkökulmastamme tässä onnistuttiin, asennustyöt sujuivat erittäin jouhevasti ja Kauppahallista tuli erittäin onnistunut kokonaisuus”, Jani Lehikoinen PKO:sta kiittelee.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä