Pelti-, tiili- ja aaltolevykaton saneeraus Pintari-kolmiorimakatteeksi

1.12.2020 | Katepal ja tuotteet

Kolmiorimakaton jyrkkyyden tulisi olla vähintään 1:3, eli katto nousee kolmen metrin matkalla yhden metrin.

Pura vanha pelti-, tiili- tai aaltolevykate ja tarvittaessa sen alla oleva ruodelaudoitus, sekä tarkista, että alusrakenne on sopiva bitumikatteen tekoon. Alustan tulee olla mahdollisimman tukeva, notkumaton, sileä ja kuiva. Se voidaan tehdä ilmakuivasta raakaponttilaudasta (leveys n. 95 mm) tai kosteuden kestävästä rakennuslevystä (esim. Wisa-kate). Uusi laudoitus tai vaneri voidaan asentaa joko kattotuolien (-ristikoiden) tai vanhojen ruoteiden päälle. Pienet lapepinnan epätasaisuudet voidaan oikaista ennen huopakatteen alustan asentamista, asentamalla pystyyn vanhan ruodepinnan tai kattotuolien päälle esim. 48 x 48 mm rimoitus, joka kiilataan suoraksi käyttäen apuna linjalankaa.

Eri alustamateriaalien paksuudet selviävät oheisesta taulukosta. Lautojen mahdollinen kosteuden- ja lämmönvaihtelun aiheuttama laajeneminen huomioidaan jättämällä lautojen väliin riittävä rako.

Tukiväli k (mm)Raakaponttilaudan paksuus (mm)Ympäripontattu OSBYmpäripontattu Wisa-kate
600201515
900231815
12002819
Taulukko 1. Alusmateriaalien paksuudet

Vanhan katteen saneeraus

Kolmiorimakatteen saneeraus kolmiorimakatteeksi

Jos vanhan kolmiorimakatteen rimat ovat hyväkuntoiset, voidaan uusi kate asentaa vanhan huovan päälle. Poista vanhat huopanaulat ja huopakaistat rimoista ja korjaa kate tasaiseksi. Asenna Pintari ohjeiden mukaan vanhan huovan päälle. Mikäli vanhat huovat ja rimat ovat huonokuntoiset, poista ne ja tarkasta alustan kunto. Uusi alusta tarvittaessa.

Pintari-kate on 70 cm leveä. Jos vanha kate on eri levyinen, kysy Katepalin myynnistä lisää leveysvaihtoehtoja.

Sileän kattohuopakatteen saneeraus kolmiorimakatteeksi

Kolmiorimakate voidaan useimmiten asentaa suoraan vanhan sileän huopakatteen päälle. HUOM! Puinen kolmiorima lahoaa vanhan ja uuden kermin välissä, käytettävä painekyllästettyä kolmiorimaa.

Kattolaattakaton saneeraus kolmiorimakatteeksi

Pintari-kolmiorimakate soveltuu huonosti vanhan palahuopakatteen päälle asennettavaksi. Suosittelemme vanhan katteen purkamista laudoitukselle asti ja uuden Pintari-katteen asentamista sen jälkeen.

Pintari-kolmiorimakatteen asennuksen vaiheet

Yleistä

Pintari koostuu vahvasta polyesteritukikerroksesta ja SBS-kumibitumista. Tämän ansiosta Pintari on taipuisaa ja murtumatonta myös kylmissä olosuhteissa.

Pintari sopii kolmiorimakatteen tekoon sekä uusille että vanhoille katoille, joiden kaltevuus on vähintään 1.3 (n. 18°). Kaltevuussuhde 1:3 tarkoittaa, että katon lape laskee kolmen metrin matkalla yhden metrin. Kolmiorimakate on perinteistä suomalaista rakentamista kauneimmillaan. Varsinkin kattojen saneerauksissa sen suosio on jälleen kasvussa.

Pintari asennetaan siten, ettei katossa missään kohdin synny ns. vastasaumaa. Kolmiorimakatteen teko tapahtuu pääsääntöisesti kuvan mukaisesti numeroidussa järjestyksessä.

Pintari sopii erinomaisesti omatoimisen rakentajan käyttöön. Kolmiorimakatteen asentamisessa ei tarvita mitään erikoistyövälineitä eikä -laitteita. Kermit kiinnitetään alustaan huopanauloilla ja saumat liimataan Tiivistysliimalla K-36. Tuloksena on tiivis ja yhtenäinen kate.

Asennusolosuhteet

Asennuslämpötilan tulisi olla vähintään +10 °C. Alle +5 °C lämpötilassa Pintari-katteita ei saa asentaa. Katettaessa kylmällä säällä (alle +10 °C) rullat on syytä avata oikenemaan muutamaksi tunniksi ennen kiinnittämistä. Asennettaessa, ja erityisesti kylmällä säällä, kermejä on kiristettävä naulausvaiheessa tasaisesti poimuuntumisen ehkäisemiseksi. Asentaessa on oltava kuivaa eikä sateen uhkaa olemassa. Jos asennus keskeytetään väliaikaisesti, on varmistuttava, ettei mahdollisen sateen sattuessa vesi pääse tunkeutumaan katteen alle. Värierojen välttämiseksi kermirullat avataan aina samaan suuntaan.

Sisätaitteet

Jos katossa on sisätaitteita, asennetaan niihin ensin 100 cm:n levyinen Katepal-aluskermi esimerkiksi SuperBase Grip Green. Seuraavaksi asennetaan alaräystäille tippapellit, minkä jälkeen sisätaitteen pohjalle asennetaan täyden rullan levyinen Pintari taitteen suuntaisesti.

Alaräystäät

Alaräystäille asennetaan tippapellit siksak-naulauksella. Päätyräystäät voi pellittää samoin kuin alaräystäät. Asenna seuraavaksi täyden tai puolen rullan levyinen Pintari-kermi alaräystään suuntaisena tippapellin päälle.

Kolmiorimat

Kolmiorimat asennetaan suoraan puualustan päälle, jotta puu (kolmiorima) pystyy hengittämään aluslaudoituksen kautta tuuletustilaan. Kolmiorimaa ei suositella asennettavaksi koko pituudeltaan aluskermin ja kolmiorimakatteen väliin sen lahoamisvaaran vuoksi.

Kermien levitys

Pintari levitetään kolmiorimojen väliin ja naulataan reunoistaan kolmiorimoihin. Pintari-kermien päät liimataan kiinni alaräystään puolitetun Pintarin päälle K-36 bitumiliimalla.

Kaistojen asennus

Pintari-kaistat asennetaan kolmiorimojen päälle.

Päätyräystäät

Päätyräystäs voidaan tehdä useammalla tavalla. Yleisimmin päätyräystäs tehdään tippapellillä, jolloin kermi liimataan aluslaudoituksen päälle asennettuun tippapeltiin Tiivistysliimalla K-36. Räystäs voidaan tehdä myös korotettuna, jolloin kermin reuna täytyy kääntää räystään yli ja korotuksen päälle asennetaan päätyräystäspelti.

Savupiippu ja muut ylösnostot

Ennen kermien asennusta piippujen ja katon (tai seinien ja katon) yhtymäkohtaan kiinnitetään holkkarima (yleensä kolmiorima), joka loiventaa kermien taittamista vaakapinnalta pystypinnalle. Piippujen ylösnostot tehdään erillisillä kermipaloilla, jotka leikataan ja kiinnitetään Tiivistysliima K-36:lla piipunjuureen ja kattopinnalle asennusohjeiden mukaisesti. Hirsirunkoisten rakennusten tapauksissa katso ohjeet kattolaattakaton asennusohjeesta kohdasta ”Hirsirunkoisen talon piipunjuuri”.

Muut läpiviennit

Pyöreissä läpivienneissä (esim. viemärin tuuletusputki) käytetään kumisia, joustavia, kiristysrenkaalla varustettuja läpivientitiivisteitä (esim. Felt-tiivisteet). Tiiviste asennetaan putken ympärille ja laippa kiinnitetään kattopintaan nauloilla tai ruuveilla. Pintari-kermi liimataan laippaan huolellisesti Tiivistysliima K-36:lla. Mikäli läpivienti ei osu kermien sivusauman kohdalle, pitää läpiviennin kohdalle tehdä päätyjatkos.

Mikäli katon alapuolisen tilan tuuletusta on tarvetta tehostaa, asennetaan harjalle tarvittava määrä alipainetuulettimia. Ne kiinnitetään ja tiivistetään kuten läpivientitiivisteet.

Harja

Puolita Pintari-rulla ja asenna puolitettu rulla harjalle. Liimaa Pintari harjan molemmin puolin kauttaaltaan K-36 bitumiliimalla.

Lopuksi varmistetaan Tiivistysliima K-36:lla katon riskialtteimmat kohdat:

  • ylösnostojen reunat
  • läpivientien juuret
  • savupiipun ja muiden ylösnostojen kulmat ja saumat
  • jatkossaumojen reunat.

Viimeiseksi asennetaan suojapellitykset.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä