Lahjoituksella hankittiin tammikuussa 2020 avatulle osastolle hoitopöytiin patjat ja 1 – 2 äidinmaidon rintapumppua. Kävimme tutustumassa vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosaston toimintaan yhdessä toimitusjohtajamme, Mikko Pellisen kanssa. Lahjoituksen otti vastaan iloisin mielin TAYS:n vastasyntyneiden teho-osaston apulaisosastonhoitaja Heidi Auno, joka kertoi meille osastonsa arjesta:
Kävelemme kevätteemaisen uuden sairaalaosaston käytäviä. Kaikki pinnat ovat vielä koskemattomia ja tiloissa tuoksuu sairaalan sijaan uudelle. Toisissa huoneista tilassa on monitoreja, toiset ovat vielä tyhjillään, muutamat ovat lavastettu oikean potilashuoneen oloisiksi sänkyineen kaikkineen. Pienessä sairaala sängyssä nukkuu tällä hetkellä nukke. Vieressä on sänky äidille, hieman loitompana isälle. Näissä uusissa tiloissa kaikki huoneet ovat perhehuoneita (tarkkailuosastolla 14 ja teho-osastolla 16). Perhehuoneet mahdollistavat paremmat olosuhteet jopa kuukausia kestävään sairaala-arkeen.
– Keskosvauvat pääsääntöisesti ovat sairaalassa laskettuun aikaan asti, mikäli matkalla ei tule mitään yllätyksiä vastaan. Täysiaikaisena syntyneille vauvoille on vaikea kertoa keskimääräistä aikaa, joka osastolla ollaan. Potilaiden tilanne on hyvin yksilöllinen ja syy, miksi tullaan tarkkailuun tai tehohoitoon. Tällä osastolla myös äiti voi olla potilaana ja pääsee silti olemaan lähellä vauvaa ja hoitamaan häntä yhdessä isän kanssa, kertoo Heidi Auno.
– Tarkkailuosastolla olevat vauvat eivät tarvitse tehohoitoa, vaan heillä voi olla hyvin erilaisia syitä osastolla oloon. Mm. hengitysongelmia, he voivat olla pienipainoisia, ja tarvitsevat tukea vaikkapa syömiseen ja lämmönsäätelyyn.
Kierrämme osastoa eripuolilta, kunnes tulemme kaikista heikoimpien pienien potilaiden osastolle. Tehon puoli on rakennettu apilanmalliseksi, jossa keskellä on hoitohenkilökunta ja ympärillä neljä potilashuonetta. Näin apu on lähellä ja hoitaja pystyy paremmin tarkkailemaan pieniä potilaitaan ja heidän vointiaan. Apiloita on yhteensä neljä.
Uudessa tehohoitoyksikössä jokainen potilas on omassa huoneessaan, kun vastaavasti vanhalla osastolla samassa huoneessa saattoi olla jopa seitsemän potilasta. – Meillä tehdään paljon erilaisia leikkauksia. Näiden uusien huoneiden iso etu on, että ne voidaan helposti muuttaa esimerkiksi leikkauskäyttöön, joka ei aiemmin ollut mahdollista, kun huoneessa oli useita potilaita, summaa Heidi Auno uusien tehohoitohuoneiden etuja.
Tehohoidonpuolella sisustetussa huoneessa keskoskaapissa nukkuu vielä pienempi nukke. Pienimmät potilaat ovat vain noin 400 g painoisia, viikolla 23 syntyneitä. Kun lähtökohdat ovat hiuksen hennot, on menetyksen mahdollisuus myös läsnä, se näkyy osastolla. Yhden oven vieressä on kyltti ”Kappeli”. Kappelin pöydällä on pieni laatikko, joka pysäyttää niin mielen kuin sydämen siitä pahimmasta menetyksestä, jonka vanhempi voi kokea. Kaikki eivät selviä ponnisteluista ja huippuhoidosta huolimatta. – Sairaalassa on yleinen hiljentymishuone, mutta sinne on osastolta pitkä matka ja emme koe, että se olisi meitä varten. Oma kappeli on tässä välittömässä läheisyydessä ja omaiset voi viedä menehtyneen pienokaisen halutessaan sylissään kappeliin ja viettää viimeiset hetket yhdessä tässä pienessä intiimissä tilassa, Heidi Auno avaa menetyksen hetkiä.
Pohdimme paljon, miten hoitajat jaksavat työssään, jossa kohtaat paljon isoja tunteita – toivoa ja selviytymisen iloa, mutta myös surua. – Yhteisö auttaa. Meillä on hyvä työyhteisö ja esimerkiksi yllättäviä menetyksiä käsitellään sekä yhdessä, että työterveyden toimesta. Kaikki ei jaksa tehdä tätä työtä. Tähän pitää pystyä suhtautumaan tietyllä lailla, et voi keskittyä kuin yhden potilaan asioihin kerralla ja hoitaa ne tehtävät säntillisesti. Et voi murehtia kaikista yhtä aikaa, Heidi Auno summaa työn henkistä vaativuutta.
Vanhalla osastolla hoidetaan noin yhteensä 1200-1300 potilasta vuodessa, joista 300 on tehohoitoa tarvitsevia. Potilaita tulee ympäri Pirkanmaata. Tarvittaessa esimerkiksi keskospotilas voidaan siirtää ulkopaikkakunnalta ambulanssilla, jossa on sama varustus kuin osastollakin. Kuunnellessani Heidin Aunon kerrontaa, tulee päällimmäisenä tunteena kiitollisuus ja mieletön kunnioitus heidän työtään kohtaan.
Teksti: Jorma Huovinen, Aamulehti 2.4.2020Lempäälän kunta soittaa kaikille yli 2 000:lle yli 70-vuotiaalle kuntalaiselleen ja kysyy mahdollisia avuntarpeita.Lempäälässä toimiva bitumisten…
Nimitysuutinen | Jari VäisänenJari Väisänen on nimitetty 1.9.2021 alkaen Katepal Oy:n rautakauppamyynnin myyntipäälliköksi ja Katepalin johtoryhmän jäseneksi. Hänen vastuualueellaan on…
Pohjoismaiden suurin kumibitumikatetehdas Katepal toi kesäkuussa myyntiin Green-kumibitumikermit, joiden valmistukseen on käytetty mäntyöljyä ja kierrätettyjä PET-pulloja. Tänä kesänä Suomessa käynnistyy…
Väyläviraston tammikuinen hyväksyntä kierrätetyn kumibitumirouheen käytölle asfaltin raaka-aineena oli käytännössä lähtölaukaus kierrätyksen laajenemiselle Suomessa. Todellinen laaja kierrätyskäyttö alkaa tämän kesän…
DI Markku Järvinen on nimitetty Autokeskus Oy:n ja Katepal Oy:n hallitusten puheenjohtajaksi sekä Aro-Yhtymä Oy:n toimitusjohtajaksi 1.1.2021 alkaen. Kalevi Aro…