Kattohuopa ja huopakatto – vai sittenkin bitumikate?

29.10.2020 | Katepal ja tuotteet

Kattohuopa ja huopakatto ovat sanoja, jotka elävät puhekielessä vahvasti. Sana huopakatto yleistyi puhekielessä aikana, jolloin kattojen tukikerroksena käytettiin orgaanista materiaalia eli niin sanottua lumppuhuopaa. Tällainen lumpusta valmistettu kattohuopa ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen tukikerrosmateriaali, ja siksi kattohuovan valmistajat alkoivat pian kehittää tukikerroksia muista materiaaleista.

Perinteisestä kattohuovasta päätettiin luopua vähitellen 1970-luvun loppuun mennessä. Silti tavalliset omaa kotiaan tai mökkiään kunnostavat tai rakentavat kuluttajat käyttävät edelleen sanoja huopakatto ja kattohuopa.

Kattohuovasta kumibitumikatteeksi

Perinteisen kattohuovan sijaan on jo vuosikymmeniä käytetty ja valmistettu bitumikatetta, jonka teollisen valmistuksen historia juontaa Suomessa juurensa yli sadan vuoden taakse. Bitumikatteen tekniset ominaisuudet ovat kehittyneet vuosikymmenten saatossa huimasti.

Aiemmin huopakaton asennukseen voitiin käyttää myös palahuopaa, joka on sittemmin korvattu kattolaatoilla. Kattolaattojen muotokielessä ja väreissä on tultu huimasti eteenpäin. Klassisen mustan kattolaatan rinnalle on kehitetty useita eri väri- ja leikkausvaihtoehtoja

Miksi valita bitumikatto?

  • Bitumikatto (entinen huopakatto) on helppo asentaa ja soveltuu kaikille kattotyypeille. Kattolaattojen (eli palahuovan) ja itseliimautuvien tiivissaumakatteiden asennus sujuu ilman erikoistyökaluja. Bitumikatetta on helppo muokata koukkuteräisellä huopaveitsellä.
  • Aivan kuten aiempi kattohuopa, myös nykyaikainen bitumikate on hiljainen materiaali: se ei ropise tai kolise. Siksi bitumikate on suosittu valinta etenkin omakotitalojen ja mökkien katoille – rentoutumisen keskellä on mukavampi kuunnella elon kuin katon ääniä.
  • Toisin kuin vanhanaikainen kattohuopa, bitumikate sietää erinomaisesti kosteutta ja vaihtelevaa säätä. Bitumikate on joustavaa pakkasessakin ja pysyy elastisena vielä vuosikymmenien päästä.
  • Bitumikatteen sirotepinta pitää lumet katolla talvisin, joten bitumikaton vieressä ei tarvitse pelätä niskaan putoavia lumia. Lisäksi nuohoojaan jalka ei luista piipun vieressä pitävällä huopakatolla.

Kumibituminen kattolaatta kestää, kestää ja kestää – kahdella kerroksella tai ilman

Kumibitumikatteet ovat kehittyneet ominaisuuksiltaan vuosien varrella huimasti. Ne ovat joustavia, kestäviä, helppo asentaa ja sopii kaikille kattotyypeille. Myös yksittäiset tuotteet kehittyvät nykypäivän korkeiden laatuvaatimusten mukaan. Katepalin premiumtuote kattolaatoissa on Mansion-kaksikerroslaatta. Osoituksena luottamuksesta tuotteeseemme, myönnämme Mansion-kaksikerroslaatoille 25 vuoden takuun (perustuotteille takuu on 15 vuotta).

Mansion poikkeaa rakenteeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan normaalista yksikerroskattolaatasta. Kaksikerroslaattaan on tehdasvalmisteisesti lisätty moniulotteisuutta ja näyttävyyttä tuova toinen kerros. Lisätty kerros ei ole vain ulkonäöllinen seikka, vaan kerroksen tarkoitus on tuoda suojaa ja vahvuutta katolle. Yhdistetyt laattakerrokset tekevät yhdestä laatasta tukevamman, paksumman ja kestävämmän.

Miltä katto näyttää vuosien päästä?

Sirotepinta ei väänny tai ruostu ja se pitää värinsä. Bitumikatto on helppohoitoinen. Sammal pysyy loitolla esimerkiksi Katepalin K-10 kattopesuaineella ja muutkin huoltotyöt teet helposti ja turvallisesti luistamattoman sirotepinnan päällä. Katepalin valikoimasta löydät erilaisilla leikkauksilla ja väriyhdistelmillä useita kymmeniä erilaisia kattolaattoja ja rullatuotteita. Näillä bitumikatteilla saat varmasti näyttävän lopputuloksen!

Osta tuotteitamme kumppaneidemme verkkokaupasta:

K-rauta logo
Taloon.com logo
Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä