Katepal Oy – historia
1949
Katepal Oy:n menestystarina alkoi vuonna 1949, kun Simo Kalervo Aro perusti Katepal Oy:n vain 26-vuotiaana Tampereella. Katepalin kasvua vauhditti kireässä kilpailutilanteessa aktiivinen tuotekehitys, jonka johdosta Katepal kasvoi nopeasti eturivin tuotantolaitokseksi alallaan.
1953
Jo neljä vuotta myöhemmin oli lisätilan tarve suuri, ja Katepalin Lempäälän tehdas rakennettiin. Uusi tehdas mahdollisti erilaisten tuotteiden valmistamisen isommassa mittakaavassa. Tuotantoalueelle tuli kolme eri tehdasta: bitumituotteiden tehdas, kemiallinen tehdas ja muovitehdas, sekä lisäksi pakkaamo. Tuohon aikaan Katepalin tehtaan kattohuopakoneet olivat tiettävästi maan suurimmat.
1967
Katepal kehitti uuden bitumin pakkaamismenetelmän, jossa bitumi pakataan silikonipaperisäkkeihin. Tämä pakkaus syrjäytti täysin entisen peltiastiapakkauksen. Katepalin bitumipakkaamo oli tuolloin maan suurin. Kapasiteetti oli n. 200 000 kiloa päivässä.
1968
Katepal oli osakkaana suomalaisten kattohuopateollisuuden yhteisesti perustamassa Oy Roofing Ab:ssa, joka toimi alan valmistajien vientiyhtiönä. Vienti suuntautui pääasiassa Ruotsiin ja Neuvostoliittoon, mutta myös Tanskaan ja Norjaan oli kauppasuhteita.
Katepalin aloitteesta yhdistyivät Suomessa eristystöitä tekevät alan ammattilaiset Tasokattajat-nimiseksi yhteistyöketjuksi. Tasokattaja-tunnusta käyttävät eristysliikkeet olivat kattamis- ja eristämisliikkeitä, joilla oli perusteellinen asiantuntemus sekä monivuotinen kokemus alalta. Nykyään Tasokattajat toimivat nimellä Katepal Kattajat. Toiminta-alueenaan edelleen koko Suomi.
1969
Simo Aron omistamat yhtiöt (Katepal Oy ja Autokeskus Oy) fuusioitiin emoyhtiöön. Uuden yhtiön nimeksi tuli Aro-Yhtymä Oy ja Lempäälän tehtaan nimeksi Aro-Yhtymä Oy Katepal.
1976
Kumibitumilla modifioitujen rullahuopien valmistus alkoi.
1980
80-luku oli kasvun aikaa ja toiminta kehittyi hurjaa vauhtia. Kattolaattojen käyttö lisääntyi voimakkaasti. 70- ja 80-luvun taitteessa kattolaattojen malli- ja värivalikoima oli suuri. 80-luvun alun uutuusvärinä oli kupari. Tuotekehitys kattolaatoissa keskittyi siihen, että kattolaatat soveltuisivat mahdollisimman hyvin omatoimirakentajan käyttöön.
80-luvulla otettiin myös ensiaskeleet kohti nykyaikaisia kermejä. Tukikerroksina alettiin hiljalleen käyttää epäorgaanisia lasi- ja polyesterikuituja. Markkinoille tuotiin Kestokate-pintakermi, jossa hyödynnettiin näitä uuden ajan raaka-aineita.
1981
Otettiin käyttöön Pohjoismaiden suurin ja tehokkain bituminpakkausmenetelmä. Bitumi pakattiin muovikalvoon, joka oli kattotyömailla helppo sulattaa bitumipadoissa. Muutaman vuoden sisällä muut pakkaajat Suomessa luopuivat toiminnasta.
1982
Lanseerattiin markkinoille ensimmäinen sekoitevärinen kattolaatta ”Rustiikki”. Se ei saanut markkinoilla merkittävää asemaa korkeasta hinnastaan johtuen, mutta se oli ensiaskel tuleville suosituille laattamalleille.
1983
Tavanomaisten kattamistuotteiden ohessa ääneneristystuotteiden valmistuksesta ja myynnistä tuli merkittävä osa Katepalin liiketoimintaa. Reilun kymmenen vuoden aikana äänieristystuotteita toimitettiin Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin miljoonia neliömetrejä vuosittain.
1985
Katepalin omaa vientiä alettiin kehittää 1980-luvun puolivälissä, kun Oy Roofing Ab:n toiminta päätettiin lopettaa. Asiakkaina oli alkuun ruotsalaisia kattourakoitsijoita ja mm. T-Emballage, lisäksi saatiin toimituksia Venäjän sotilaskylähankkeisiin. Sittemmin vientiä lähdettiin laajentaman myös muihin maihin.
1986
Fuusio Aro-Yhtymästä purettiin vuonna 1986, jolloin Lempäälän yksikkö sai nimekseen Katepal Oy.
1991-2000
Lamavuosina teollisuudessa toimivien yritysten investoinnit olivat harvinaisia, mutta Katepal investoi tuohon aikaan kymmenen miljoonaa markkaa uuteen kattolaattojen leikkauslinjaan. Se oli Katepalin siihenastisen historian merkittävin investointi. Kattolaatan valmistus automatisoitiin. Valmistuslinjan avajaiset olivat 14.11.1991, jolloin myös julkistettiin uusi kattolaattamalli Katrilli.
Kattolaattojen lisääntynyt myynti 90-luvun aikana Etelä-Koreaan, Venäjälle ja pariin kymmeneen muuhun maahan johti myös muihin suuriin investointeihin tuotannossa ja sen automaatiossa. Uudet sirotevärituotteet: Katrilli, Jazzy, Rocky ja Foxy vaativat tuotannon sirotejärjestelmältä suurta joustavuutta. Rakennettiin alalla täysin uudenlainen sirotteiden logistinen järjestelmä, siilot ja pneumalähtettimet.
90-luvun puolivälissä aloitettiin vienti Norjaan. Ensimmäisenä maahantuojana toimi Paus & Paus AS.
2000
Puhalletun bitumin valmistus Suomessa loppui 2000-luvun alussa. Ammattituotteiden massoissa oli jo aiemmin siirrytty pois puhalletusta bitumista, nyt myös kattolaatoissa siirryttiin paremmin säätä kestäviin kumibitumimassoihin. Puhelletun liimausbitumin pakkaaminen loppui myös Katepalilla. 2000-luvulla rakennettiin uusi raaka-ainevarasto, sekä uusi valmistuotevarasto- ja lähettämörakennus.
2007
Katepal siirtyi käyttämään tuotannossaan energiana maakaasua vuonna 2007. Aiemmin käytetty raskaspolttoöljy jäi näin ollen historiaan. Tehdasalueella seissyt vanha tiilipiippukin jouduttiin purkamaan paria vuotta myöhemmin romahdusvaaran takia.
(2006) – 2009
2009 valmistui uusi tuotantolinja, jotta pystyttiin vastaamaan kasvaneeseen aluskatteiden kysyntään varsinkin Pohjoismaiden markkinoilla. Alun tuote- ja konesäätöjen jälkeen tuotanto lähti hyvin käyntiin ja varsinkin kevyet aluskatteet löivät itsensä läpi. Investointi mahdollisti siis kokonaan uuden tuoteperheen valmistamisen.
2015
Katepalin norjalainen tytäryhtiö Katepal AS aloitti toimintansa 2015. Katepal AS:n asiakkaita ovat kattourakoitsijat ja rautakaupat ympäri Norjan.
2019
Toinen Katepalin historian isoimmista investoinneista valmistui vuonna 2019. Miljoonainvestointi; tuotantohalli ja uusinta teknologiaa käyttävä tuotantolinja mahdollistivat täysin uudenlaisen tuotteen valmistamisen. Mansion-kaksikerroslaatan valmistus aloitettiin loppukesästä 2019.
2020
Katepalilla on vahva jalansija Ruotsin markkinoilla maahantuojakumppaneiden kautta. Uusi sivu käännettiin 2019, kun Katepal AB perustettiin ja Ruotsin organisaation ensimmäinen henkilö palkattiin.