Bitumikaton asennus ja bitumikatteen käyttö

Ratkaisut

Bitumikatto – tai huopakatto, kuten vanha kansa sitä kutsuu – on oiva valinta sellaiselle kodinkunnostajalle, joka tahtoo hoitaa katon asennuksen itse. Bitumikatteilla katon tekeminen on helppoa, eikä työssä tarvita erikoistyökaluja.

Mitä tarvitsen huopakaton asennukseen?

Tarvitset bitumikatteen asentamista varten seuraavat materiaalit:

Työkaluja ei tarvitse haalia jokaiselta naapurilta, sillä bitumikatteen asennus ei vaadi mitään erikoistyökaluja. Selviät näillä:

  • Vasaran
  • Lastan liiman levitykseen
  • Mitan
  • Huopaveitsen

Bitumikatteen asennus vanhan pelti- tai tiilikaton tilalle

Kun vanha pelti- tai tiilikatto on tullut tiensä päähän, on se helppo vaihtaa hiljaiseksi ja kestäväksi bitumikatteeksi. Epäjatkuvat pelti- ja tiilikatteet rakennetaan lähes aina ruodepinnan päälle.  Vanha ruodepinnan (kuva 1.) päälle on helppo rakentaa bitumikatteelle tukeva alusta (kuva 3) (ponttilaudoitus tai rakennuslevy esim. OSB-levy).

Kuva 1
Kuva 3

Jos katto on lapepinnan suuntaisesti eristetty, voidaan kattoa myös korottaa tuuletuksen parantamiseksi (kuva 2.).

Kuva 2

Palahuovan asentamisen vaiheet pohjatöiden jälkeen

Aluskermin asennus käy jyrkillä katoilla helpoiten asentamalla aluskate pystysuuntaisesti (kuva 4.).

Kuva 4
  1. Kiristä aluskate rypyttömäksi ja kiinnitä se huopakattonauloilla tai ohutlevyruuveilla kiinni alustaan saumakohdasta.
  2. Kohdista ja kiinnitä seuraava vuota.
  3. Poista vuotien välistä suojateipit ja paina liimapinnat yhteen. Naulojen kärjen tulisi lävistää katteen alusta. Jos läpi tulevat jäävät näkyviin, voidaan kiinnitykseen käyttää myös alustan paksuutta lyhempiä ohutlevyruuveja.

Tippapellit suojaavat räystäsrakenteita lapepinnan vedeltä ja ohjaavat veden tarvittaessa räystäskouruihin. Asenna tippapellit räystäiden ympäri. (kuva 5.)

Kuva 5

Alaräystäälle asennetaan räystäslevyt, ja palahuovan asennus aloitetaan noin 10 mm räystään etureunasta. Kiinnitä laatat neljällä huopanaulalla tai ohutlevyruuvilla ja liimaa laatat pääty- ja yläräystäällä kiinni tippapeltiin K-36-bitumiliimalla. (kuva 6.)

Kuva 6

Valikoimastamme löytyy sopiva tuote jokaiselle kattokaltevuudelle. Ilman tulitöitä asennettavia tuotteita löytyy aina 1:80 kattokaltevuuksille (parvekekermit).

Valitse tiivissaumakate pieniin huopakattotöihin

Pieniin huopakattotöihin sopii loistavasti myös TopTite-tiivissaumakate. Sen asennus onnistuu ylläolevien ohjeiden mukaisesti. Ainoa ero tiivissaumakatteen asennuksessa on, että se ei vaadi aluskermiä. Tippapellit asennetaan suoraan alustan päälle, ja tiivisaumakate toimii yksikerroskatteena vedeneristeenä – nopein, helpoin ja edullisin tapa rakentaa vesikatto!

Tarvitseeko vanhaa huopakattoa purkaa pois? Kattolaatan asentaminen vanhan palahuovan päälle.

Vanhan palahuovan päälle voidaan asentaa uusi kattolaatta (kuva 7.).

Kuva 7

Asennuksessa on kuitenkin otettava huomioon seuraavat seikat:

  • Tarkista, että aluslaudoitus on vanhan palahuovan alla kunnossa ja että yläpohjan tuuletus toimii kunnolla.
  • Huolehdi siitä, että kattolaatan etenemä/laattakerros on uudessa ja vanhassa laatassa lähes sama (maksimipoikkeama 10 mm).
  • Emme takaa katteen vedenpitävyyttä silloin, kun asennuksessa ei ole käytetty aluskermiä ja kun katon kulma on loivempi kuin 1:3.
  • Käytä uusien laattojen kiinnityksessä huopanauloja, jotka ylettyvät aluslaudoituksen läpi (naulojen pituus vähintään 35 mm).
  • Noudata alla olevaa limitysohjetta, jolloin laattojen ”porrastus” ja kiinnityskohdat limittyvät oikein. Uusien laattojen naulaus ei saa osua vanhan laattakuvion koloihin.
  • Poista harjalta ja aumakaton ulkotaitteista vanhat harjalevyt ennen uuden katteen asennusta.

Kuinka paljon materiaaleja tarvitsen huopakattoon?

Bitumikatteen määrä:

(Katon pinta-ala x hukkamäärä) / paketin koko

Aluksi on hyvä määrittää katon pinta-ala. Kuvissa esitetyssä esimerkissä pinta-ala lasketaan lappeen pituus kertaa yläräystään pituus. Pinta-alaan on hyvä laskea hieman hukkavaraa.

Esimerkki: Saat tulokseksi 20 neliömetriä. Kerro tulos 1,03:lla (3 % hukka) ja jaa saatu tulos kolmella neliömetrillä (KL Classic -paketissa 3 m2).

(20 x 1,03)/3 = 6,86.

Pyöristä saatu luku ylöspäin seuraavaan tasalukuun: 6,86≈7. Tarvitset siis 7 kappaletta kolmen neliömetrin laattapaketteja.

Tippapeltien määrä:

Tarvittavien tippapeltien määrä = Räystään pituus / Tippapellin hyötypituus

Tippapeltien kappalemäärän laskemiseksi on tiedettävä räystäiden pituudet. Tippapellin hyötypituus on 1,95 m, joten tarvittavan tippapeltien kappalemäärän saat laskettua jakamalla räystään pituuden tippapellin hyötypituudella.

Esimerkiksi kuvan yläräystään pituus on 5 m ja lapemitta 4 m. Räystästä on siis yhteensä 5+5+4+4=18m, jolloin tippapeltiä tarvitaan 18 m/1,95 m=9,23 kpl. Pyöristetään ylöspäin lähimpään kokonaislukuun – tarvitaan siis 10 tippapeltiä.

Aluskatteen määrä:

Aluskaterullat = (Katonpinta-ala x 1,15) / Rullan koko

Tarvitset aluskatetta 1,15 kattopinta-alan kertaisen määrän, eli 20 m^2*1,15=23 m^2. Esimerkiksi SuperBase-aluskaterullan koko on 1 m x 15 m, joten tarvitset rullia 23 m^2/15 m^2=1,53, täysiä rullia siis 2 kpl.

Liiman määrä:

Liiman määrä = 5–10 litraa / 100 kattoneliömetriä

Liimaa menee 5–10 litraa / 100 kattoneliömetriä. Esimerkin tapauksessa liimaa menee 1–2 litraa, jos katto on yksinkertainen ja läpiviennitön minimimäärä riittää hyvin, valitaan liimaksi yhden litran purkki K-36-bitumiliimaa.

Naulojen määrä:

Naulat = 45 kpl / kattoneliömetri

Naulojen menekki on n. 45 kpl/neliömetri. Kiloon mahtuu noin 440 kappaletta 35 mm:n huopanauloja. Esimerkin tapauksessa tarvitset siis kaksi täyttä kilon laatikkoa.

Räystäs- ja harjalevyjen määrä:

Räystäs- ja harjalevypakettien määrä = (Harjojen pituus / 12 jm) + (Alaräystäiden pituus / 20 jm)

Yhdestä räystäs/harjalevypaketista saat valmista räystästä 20 jm tai 12jm harjaa.

Pyydä tarjous Etsi jälleenmyyjiä